Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου στην Πανεπαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ Πάφου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Μιλώντας στην Πανεπαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ Πάφου, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για το λεγόμενο ‘‘μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης’’, για την κινητή τηλεφωνία.

«Αυτό το μέτρο συνιστά αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς η παράνομη τηλεπικοινωνιακή αρχή του ψευδοκράτους και κάθε εταιρία που λειτουργεί παράνομα στα κατεχόμενα, θα συνάψουν συμφωνία με κάποιο τρίτο πάροχο και μάλιστα ευρωπαϊκής χώρας και υποβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, που, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, θα έχει ακριβώς το ίδιο καθεστώς όπως η παράνομη τηλεπικοινωνιακή αρχή του ψευδοκράτους και οι εταιρίες που λειτουργούν παράνομα στο ψευδοκράτος. Είναι η πρώτη φορά που η E/κ πλευρά αποδέχεται να συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ μιας παράνομης κατοχικής οντότητας με κάποια τρίτη χώρα ή και τρίτο πρόσωπο», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόσθεσε:

«Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, προελαύνουν παράνομα στα Στροβίλια, παρεμποδίζουν Ελληνοκύπριους γεωργούς να καλλιεργήσουν τη γη τους στη Δένεια και σε άλλα σημεία της νεκρής ζώνης, επιμένουν στην παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο και στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων μετά τη λύση και εμμένουν στα τουρκοκυπριακά βέτο σε όλους τους θεσμούς μετά τη λύση».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου στο στόχο Γλαύκο, από τις ExxonMobil & Qatar Petroleum, την οποία χαρακτήρισε μια πολύ θετική εξέλιξη.

«Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την πάγια πολιτική στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ουδέποτε συνέδεσε το ενεργειακό μας πρόγραμμα με τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις και ουδέποτε θεώρησε τη Λύση του Κυπριακού προϋπόθεση για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Το Δημοκρατικό Κόμμα καλωσορίζει τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αλλά προειδοποιεί ότι η απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσα στην ανακάλυψη και την εμπορική εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος είναι πολυετής και πολυδάπανη».

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος έκανε αναφορά και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

«Η δημόσια διαπίστωση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων, ενώ διαπιστώνεται και η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, τόσο πριν όσο και μετά το 2013, δημιουργούν την ανάγκη να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό όλων των ειδών οι ευθύνες, σε όλους όσοι θα αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνοι», τόνισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Η κατάρρευση ενός επιτεύγματος της κυπριακής κοινωνίας, με πέραν των εκατό ετών ζωή και προσφορά, απαιτεί τιμωρία των ενόχων. Έτσι, θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού και θα μπει επιτέλους ένα τέλος στην ατιμωρησία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε:

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει πεδίο αποκόμισης οφελών για την Κύπρο και το λαό της, όταν ασκείται συνεπής, σοβαρή και διεκδικητική πολιτική», και αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και στα ιδιαίτερα προβλήματα, που προκαλούνται λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα και της γεωγραφικής απομόνωσης της Κύπρου, όπως της σημαντικής επιβάρυνσης του κόστους μετακίνησης προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας ότι η καθιέρωση του μέτρου του ‘‘μεταφορικού ισοδύναμου’’ θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, την οποία το ΔΗΚΟ θα προωθήσει τόσο μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και μέσα από την πίεση για υιοθέτηση του μέτρου από την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της παρουσίας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

«Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την έδρα που μας αναλογεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μας στην προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Διεκδικούμε μία θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει και τη συνεργασία της Αλληλεγγύης και δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για την ποιότητα του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

 «Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες μας, πραγματικά κοσμούν το ψηφοδέλτιο του  Δημοκρατικού Κόμματος. Μας τιμούν με τη συμμετοχή τους. Ο Άριστος Βασιλειάδης, η Ελένη Θεοχάρους, ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο Κώστας Μαυρίδης, ο Μαρίνος Μουσιούττας, η Κατερίνα Χριστοφίδου, είναι όλοι τους διατεθειμένοι να δώσουν ένα δύσκολο, αλλά όμορφο εκλογικό αγώνα και γι’ αυτό όλοι εμείς οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε και να τους στηρίξουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Γραφείο Τύπου

1 Μαρτίου 2019

ροή ειδήσεων