Ομιλία του Βουλευτή ΔΗΚΟ Λάρνακας, κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2018
Ανακοινώσεις |

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η εξέταση, η συζήτηση όπως και η τελική έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία νομοθετική, αλλά και πολιτική πράξη.

Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας το ύψιστο εκείνο καθήκον και αρμοδιότητα, που με συνετή και ορθή μελέτη των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, προκαθορίζει τους στόχους για τη διαχείριση εσόδων και δαπανών. Ο φετινός προϋπολογισμός κατατέθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, λίγο πριν λήξει η θητεία της και θα εφαρμοστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Ο λαός αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να φέρει την αλλαγή και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ο κόσμος απαιτεί συγκεκριμένη στρατηγική, με όραμα για τον τόπο, για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία.

Ως γενική εικόνα, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, με πρωτογενή πλεονάσματα και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η οικονομία της Κύπρου σίγουρα έχει διαφοροποιηθεί από αυτή που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν βιώσαμε τον οικονομικό όλεθρο και την καταστροφή. Υπάρχουν θετικές εξελίξεις τις οποίες εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζουμε και υποκλινόμαστε στην καρτερία και στις θυσίες του λαού μας.

Όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η πραγματική οικονομία, δηλαδή η οικονομική κατάσταση, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζει ακόμα πολλά προβλήματα. Η δύσκολη κατάσταση της απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και η ανεργία παραμένει σε ψηλό ποσοστό για τα δεδομένα της Κύπρου.

Δυστυχώς, οι πλείστοι νέοι επιστήμονές μας, έχουν ήδη μεταναστεύσει, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες που κρίνονται απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, ενώ οι αναδιαρθρώσεις δανείων δεν προχωρούν στο βαθμό που αναμέναμε.

Για μένα, η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας θα επέλθει όταν τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια θα πάψουν να λειτουργούν, γιατί απλά δεν θα τα χρειάζονται οι

πολίτες που σήμερα υποφέρουν και μεγάλο ποσοστό του λαού μας ακόμη ζει κοντά και κάτω από το όριο της φτώχιας. Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας, τουλάχιστο ένα μέλος σε κάθε οικογένεια να έχει έστω μία θέση εργασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας συμπατριώτης μας που να υποφέρει λόγω ανέχειας και να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Επισημαίνω ξανά και ξανά, ότι αν και παρήλθαν τέσσερα χρόνια από την οικονομική καταστροφή της Πατρίδας μας, οι υπαίτιοι δεν έχουν αχθεί ακόμη ενώπιον της δικαιοσύνης και δεν έχουν τιμωρηθεί παραδειγματικά, έτσι ώστε να επέλθει η κάθαρση και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Περιορίζομαι ως εδώ για τα ευρύτερα θέματα της οικονομίας, τα οποία άλλωστε ανέπτυξε επαρκώς ο πρόεδρος του κόμματος και άλλοι συναγωνιστές. Θα επικεντρωθώ σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες μετέχω, καθώς και σε θέματα που αφορούν την εκλογική μου περιφέρεια.

ΑΜΥΝΑ
Ο προϋπολογισμός για την άμυνα, βρίσκεται περίπου στα ίδια περσινά επίπεδα. Δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ένας προϋπολογισμός συντήρησης και όχι αναβάθμισης. Αυτό φυσικά δεν μας ικανοποιεί. Η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας πρέπει να εξελιχτεί και να επεκταθεί.
Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συνθήκες ημικατοχής, με μια Τουρκία να προκαλεί και να μας απειλεί καθημερινά, όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με πράξεις. Όλοι παρακολουθήσαμε τη ρητορική του Ερτογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και τη Θράκη, που με περισσό θράσος αμφισβήτησε τις Διεθνείς Συνθήκες και του Διεθνείς Κανόνες Δικαίου. Με τις γνωστές πρακτικές του Τούρκου κατακτητή και της επεκτατικής του πολιτικής, οφείλουμε να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε την Εθνική Φρουρά, έτσι ώστε να μπορεί να αποτελεί μια δύναμη ευέλικτη, ταχυκίνητη, ενισχυμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα, μια δύναμη αποτροπής που να παρέχει ασφάλεια στο κράτος και στον λαό μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που βρίσκεται υπό ημικατοχή και υπό μόνιμη απειλή, οφείλει να θωρακίζεται αμυντικά, να εκσυγχρονίζεται και να ενισχύεται με νέα οπλικά συστήματα. Η μέχρι πρότινος υποβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, πρέπει να αλλάξει σημαντικά.
Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για Δομική Αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς και επανεπένδυση στην Άμυνα και ασφάλεια του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα προτείνονται μεταξύ άλλων:

• Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων και αγορά νέων, για τις νέες ανάγκες που προέκυψαν με την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ μας, με συγκρότηση 5ετούς εξοπλιστικού προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αεροπορίας και του ναυτικού, μέσω της αξιοποίησης και ενίσχυσης του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για νέους εξοπλισμούς.

• Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών χωρίς καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, έτσι ώστε ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός να φθάσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ.
• Άμεση επικαιροποίηση και εκ νέου ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου – Ελλάδας.
• Αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προωθώντας ενεργά την προοπτική αμυντικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης.
• Αναβάθμιση υφιστάμενων αμυντικών συμφωνιών συνεργασίας και με μη-ευρωπαϊκά κράτη, όπως τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
• Να δοθεί ιδιαίτερη σημμασία και εκτίμηση για το έργο που επιτελούν τα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων μας, γιατί είναι η ραχοκοκκαλιά της Ε.Φ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ στους Κανονισμούς που πριν λίγες μέρες υπερψηφίσαμε και αφορούν τους Υπαξιωματικούς, τους Συμβασιούχους Υπαξιωματικούς και τις Εθελόντριες. Είχα αναφερθεί αναλυτικά στην τοποθέτηση μου, πριν την ψήφιση των Κανονισμών και για την μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεσή τους από το Υπουργείο Άμυνας. Χαιρετίζουμε την ψήφισή τους, αφού αυτοί οι νέοι Κανονισμοί θα αναπτερώσουν το ηθικό των στελεχών, θα τους προσφέρουν ένα επιπρόσθετο κίνητρο στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και θα επιλύσουν ένα διαχρονικό πρόβλημα για την ανέλιξη των. Με την ψήφισή τους, θεωρώ πως θα αποκατασταθεί η αδικία και θα επέλθει η ηρεμία και το ηθικό των εν λόγω Στελεχών του Στρατεύματός μας.

YΓΕΙΑ
Η διαχείριση της υγείας αντικατοπτρίζει το επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής και της ευαισθησίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Ο τομέας της δημόσια Υγείας είναι ευθύνη του κράτους και αφορά την υγεία των πολιτών.
Η παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκτός από τον οικονομικό παράγοντα, είναι θέμα κυρίως πολιτικής επιλογής. Συνεπώς, χρειάζεται στρατηγική, σχεδιασμός, προγραμματισμός και υλοποίηση αποφάσεων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Μία από τις πιο δυσάρεστες παρενέργειες της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η αυξημένη ζήτηση για φροντίδα στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία δυστυχώς βρίσκονται υποστελεχομένα και με σοβαρές ελλείψεις.
Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αυτονόμηση, η αναδιοργάνωση και η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό και φυσικά, θα πρέπει να εφαρμοστεί τάχιστα το Γενικό Σχέδιο Υγείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα.
Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα επιφέρει εκείνες τις αλλαγές στον τομέα της υγείας που θα καθιστούν πραγματικά την υγεία ως εκείνο το κοινωνικό αγαθό που θα μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, φτωχοί και πλούσιοι, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς λίστες αναμονής και καθυστερήσεις και με παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, απαιτεί, ανάμεσα σ’ άλλα, την άμεση βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και απαραίτητες υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας, καθώς και την συντονισμένη δράση του Κράτους για την παροχή ενημερωτικών και καθοδηγητικών υπηρεσιών.
Συνεπώς, η άμεση πρόσβαση, οι απαραίτητες υπηρεσίες, η ολοκληρωμένη ενημέρωση, αποτελούν τις βάσεις που θα εξασφαλίσουν την πραγματική επιτυχία του ΓΕΣΥ.

Για αυτό υποστηρίζουμε τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης για την Υγεία των Πολιτών (ΚΕΥΠ), τα οποία θα λειτουργούν στα πρότυπα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Στόχος μας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η ολοκληρωμένη ενημέρωση και η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε σχέση με την πρόσβαση τους στη δημόσια υγεία.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αναφορικά με το τεράστιας σημασίας έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Λάρνακας, εκφράζω την ικανοποίησή μας, αφού επιτέλους παρά τις πολύχρονες περιπέτειες και καθυστερήσεις, το έργο προχωρά και βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποπεράτωσής του, και ας ελπίσουμεν ότι δεν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση και παραδοθεί τον ΑΠΡ. 2018, όπως έχει συμφωνηθεί, αφού είναι ένα έργο πνοής, που αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες υγείας, της ευρύτερης περιφέρειας της Λάρνακας, αλλά και Αμμοχώστου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως Βουλευτής Λάρνακας, θέλω να δηλώσω την απογοήτευση μου, γιατί μια σειρά από έργα υποδομής τα οποία μπορούσαν να υλοποιηθούν τα προηγούμενα χρόνια και παρά τις δεσμεύσεις διαχρονικά των κυβερνήσεων, παρέμειναν στα λόγια, με αποτέλεσμα σήμερα λόγω της οικονομικής ύφεσης να βρίσκονται παγωμένα.
Παρόλα αυτά, καθηκόντως τα αναφέρω, γιατί αποτελούν πάγια αιτήματα της εκλογικής μου περιφέρειας, τα οποία και διεκδικούμε.

1. Ο παραλιακός δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, (Γ΄& Δ΄ φάση). Αν και για το εν λόγω έργο, όπως λέμε, μπήκε το νερό στ’ αυλάκι και έγινε και σχετική εξαγγελία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούμε όμως, άμεσα από την εκτελεστική εξουσία την επίσπευση υλοποίησης του έργου που βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας των κατασκευαστικών σχεδίων μέσω ιδιώτη μελετητή , που για μας είναι πάρα πολύ μεγάλος ο χρόνος των 25 μηνών.
2. Ο ημιτελής παρακαμπτήριος δρόμος Αλέξανδρου Παναγούλη, στον Δήμο Λιβαδιών, ο οποίος θα ενωθεί με τον υπεραστικό δρόμο προς την Αγία Νάπα.
3. Οι δρόμοι στην επαρχία που συνδέουν τις κοινότητες.
4. Η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου που θα συνδέει την περιοχή Μακένζυ με την Τουριστική ακτή Περβολιών, μέχρι τον Φάρο Κιτίου.
5. Η ανέγερση του περιβαλλοντικού κέντρου Αλυκών, για το οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
6. Καθυστέρηση στα αντιπλημμυρικά έργα στην Αραδίππου, Καμάρες και Λκα – Επίσης εκκρεμεί το Αντλιοστάσιο.
7. Βελτίωση του οδικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές. Αναφέρω με ικανοποίηση ότι στο αστικό κέντρο, ήδη άρχισαν βελτιώσεις στην ασφαλτόστρωση, χωρίς όμως να καλύπτονται όλες οι περιοχές.

Αναφορικά με το έργο που αφορά την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, εκφράζω την πλήρη απογοήτευσή μου, γιατί αυτό το έργο έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει και να είχε τελειώσει εδώ και χρόνια. Ενώ το αρμόδιο υπουργείο διατυμπάνιζε ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα γνωρίζαμε τον επιτυχόντα προσφοροδότη, οι νέες εξελίξεις και οι διαδικασίες, θα πάρουν πίσω το έργο τουλάχιστον για ακόμη έξι μήνες.

Παράλληλα, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών, πρέπει να συνεχίσει και να προχωρήσει, διότι είναι ένας παράγοντας που κρατά καθηλωμένη την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της Λάρνακας, που εμποδίζουν την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Μακένζυ μέχρι την Δεκέλεια.
Η κυβέρνηση όφειλε να είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της, για τα χρονοδιαγράμματα, ώστε μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, έπρεπε να είχε απελευθερωθεί οριστικά η παραλία από όλες τις εγκαταστάσεις.

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για την Οικονομία της Πατρίδας μας ήταν πάντα, ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ως Εθνική υπόθεση από όλους. Αυτό επαναλαμβάνουμε και τώρα.
Εφόσον μας επιλέξει ο λαός ,πρωτίστως ως νέα Κυβέρνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά και ως πολιτεία, οφείλουμε περαιτέρω να μελετήσουμε μέτρα και τρόπους, τόσο για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, όσο και για στοχευμένη στήριξη όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας, (των ανέργων, των προσφύγων, των παθόντων, των πολυτέκνων, των τριτέκνων, των χαμηλοσυνταξιούχων), και όλων των χαμηλόμισθων, της μεσαίας και μικρομεσαίας εισοδηματικής τάξης.
Τέλος, με την ευκαιρία των γιορτών, εύχομαι, σε εσάς και σε όλο τον Κυπριακό λαό, υγεία, ευτυχία και κάθε καλό. Εύχομαι επίσης, ο νέος χρόνος να βρει την Πατρίδα μας ελεύθερη και ευημερούσα.

Σας Ευχαριστώ.

Γραφείο Τύπου
13 Δεκεμβρίου 2017

ροή ειδήσεων