Ομιλία του Βουλευτή Λευκωσίας, Μαρίνου Μουσιούττα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ανακοινώσεις |

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Προϋπολογισμός για το 2020, είναι πολύ σημαντικός γιατί από το 2020 αναμένεται ότι θα έχουμε μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, όπως επίσης και για τα επόμενα 2 χρόνια. Είναι μια υγιής μετάβαση μετά και τη συνεχή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, άρα η σταθεροποίηση είναι αναμενόμενη. Επομένως, το στοίχημα αυτή τη φορά δεν είναι να καλύψουμε τα ποσοστά ανάπτυξης ώστε να διορθωθούν οι δείκτες αλλά να εφαρμόσουμε εκείνες τις πολιτικές, με τις οποίες θα αποδείξουμε ότι η οικονομία μας πλέον είναι  ανθεκτική.

Η μάστιγα των πολυάριθμων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων παραμένει η υπ’ αριθμόν ένα, απειλή για την οικονομία μας.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήσαμε, είναι σημαντικά υποβοηθητικές για τη διόρθωση των ισολογισμών των τραπεζών, όμως οι χορηγήσεις αυτές δεν βοηθάνε στην απάμβλυνση  του ιδιωτικού χρέους μέσα στο ευρύτερο φάσμα του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σχέδιο Εστία

Στόχος του σχεδίου Εστία είναι το κράτος να εισέλθει ενεργά στη διαχείριση των ΜΕΔ με εγγυήσεις πληρωμής μέρους των δανείων. Κάτι που θα επιτρέψει στους δανειολήπτες – μετά την αναδιάρθρωση- να προχωρήσουν σε εξόφληση των δανείων τους. Το ζήτημα βέβαια είναι ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί όλα τα δάνεια. Με τα οικονομικά δεδομένα του κράτους, έχει θεσπιστεί ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με την μερική αποπληρωμή χρέους από πλευράς του κράτους.

Σημαντικό μέρος των ΜΕΔ αφορά σε δάνεια πρώτης κατοικίας αφού σύμφωνα με στοιχεία, τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών αντιστοιχούσαν στο 55,8%  το 2018. Όλες οι πτυχές του Σχεδίου Εστία, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν σε περίπτωση που το εν λόγω σχέδιο δεν έχει την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους δυνητικούς λήπτες του σχεδίου .

Υποεστία

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για ακόμη φορά, για τις  πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπου η οικονομική τους ανέχεια, δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία. Είναι για εμάς σημαντικό το γεγονός ότι η Εκτελεστική Εξουσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει διαφορετικά αυτούς τους ανθρώπους ώστε να καταφέρουν να προστατεύσουν την μικρή οικιστική μονάδα που κατέχουν. Τα τελικά αποτελέσματα ένταξης των δυνητικά δικαιούχων του Σχεδίου Εστία, θα κρίνουν και την απόφαση μας  να προωθήσουμε νομοθετική ρύθμιση για Σύσταση τέτοιου Σχεδίου. Οι απόλυτα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για εμάς δεν είναι μόνο προτεραιότητα. Για εμάς, είναι καθήκον και υποχρέωσή μας και θα το πράξουμε με οποιοδήποτε κόστος.

Παράλληλα εκτός από τις θέσεις μας οι οποίες εμβολίασαν το πιο πάνω Σχέδιο, ως Δημοκρατικό Κόμμα προτείνουμε τη δημιουργία ενός παράλληλου Σχεδίου το οποίο θα επιβραβεύει τους καλοπληρωτές, οι οποίοι για ακόμη μια φορά καλούνται να στηρίξουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Εστία. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την επιβράβευση των καλοπληρωτών.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Τομέας Υγείας

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε σχέση με την ομαλή πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας. Οι πολυετείς συζητήσεις, οι πολιτικές ατολμίας και οι πρόχειρες λύσεις βρίσκονται πια στο παρελθόν.

Θεωρούμε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ιδιαίτερα στη μεταβατική περίοδο  μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Η έναρξη του ΓΕΣΥ έχει προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία, αλλά χρειάζεται συνεχής εποπτεία και άμεσες διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν οι προβλέψεις του κράτους.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, παραμένουμε αυστηρά δεσμευμένοι να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για υλοποίηση της μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ. Στόχος μας ασφαλώς να πραγματοποιηθεί, στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, που έχουν καθοριστεί και ψηφιστεί ως γνωστόν πριν δύο χρόνια.

Απαιτείται βέβαια να διαφωτίσουμε τον κόσμο όχι μόνο για την λειτουργία του ΓΕΣΥ, αλλά να τους ενημερώσουμε για την ορθότερη χρήση του και καλώ τον αρμόδιο φορέα να περιλάβει αυτήν την πρόνοια στον προϋπολογισμό του.

Έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε αυτό το κοινωνικό αγαθό, το ΓΕΣΥ, και θα είμαστε μπροστάρηδες για την τελική υλοποίηση του.

Μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής:

Ο τομέας των Κοινωνικών Υπηρεσιών, χρήζει σημαντικού εξορθολογισμού παρά τις διορθωτικές πολιτικές που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εισηγήθηκε μέτρα προς την κυβέρνηση τα οποία υιοθετήθηκαν από την εκτελεστική εξουσία και εντάχθηκαν μέσα στον προϋπολογισμό του 2020. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα μας  που εμβολίασαν τον προϋπολογισμό είναι:

  1. Σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους: Αύξηση κατά 50 ευρώ μηνιαίως, πέραν της περσινής αύξησης. Συνολική αύξηση 19 εκ. ευρώ.
  2. Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης: Πρόσθετη αύξηση 20 εκ. ευρώ (από 20 εκ. ευρώ σε 40 εκ. ευρώ).
  3. Επίδομα Θέρμανσης: Αύξηση κατά  2,5 εκ. ευρώ στο επίδομα θέρμανσης (από 5 εκατομμύρια σε 7,5 εκατομμύρια) διευρύνοντας, παράλληλα, τα κριτήρια των δυνητικά δικαιούχων του επιδόματος.
  4. Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών: Αύξηση κατά 1,5 εκ. ευρώ στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση.
  5. Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (κοινώς εξωσωματική): Ως Δημοκρατικό Κόμμα, στο πλαίσιο της ανησυχίας μας για την δημογραφική γήρανση του γηγενούς πληθυσμού, ζητήσαμε αύξηση του κονδυλίου έτσι ώστε οι λήπτες αυτής της βοήθειας να έχουν τη δυνατότητα από τις 3 προσπάθειες που δικαιούνταν μέχρι σήμερα, να λαμβάνουν την οικονομική βοήθεια για 4 προσπάθειες. Το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης αλλά και οι κίνδυνοι της αλλοίωσης είναι ένα ζήτημα που πρέπει ως πολιτεία να το δούμε πολύ σοβαρά και με συγκεκριμένες πολιτικές που θα εμπλουτίσουν τα υφιστάμενα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Τα πιο πάνω μέτρα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν και να στηρίξουν συγκεκριμένες κατηγόριες πολιτών, κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, που τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκαν ιδιαίτερα βάρη λόγω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την οικονομία και τον λαό μας.

Διευκρινίζουμε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα σε καμία περίπτωση δε θα προτείνει μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Κυπριακής Οικονομίας η οποία δεν πρέπει να χαθεί αφού κερδήθηκε μέσα από θυσίες και στερήσεις του λαού.

Κυπριακό       

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θα ήταν πολιτικά αδόκιμο, να αναφερόμαστε σε διάφορα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και να μην αναφερθούμε στο μεγαλύτερο πρόβλημα μας, που δεν είναι άλλο από το Κυπριακό, τη συνεχιζόμενη για 45 τόσα χρόνια κατοχή του 37% της πατρίδας μας, τη συνεχιζόμενη προσφυγοποίηση 200,000 συμπατριωτών μας, και το συνεχιζόμενο δράμα της εξεύρεσης της τύχης των αγνοουμένων μας. Η πρόσφατη τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο κατέδειξε ότι το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε στασιμότητα. Σε καμία περίπτωση δεν επιρρίπτω ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ευθύνη παραμένει ολόκληρη στην Κατοχική Τουρκία. Ναι στην κατοχική Τουρκία, το επαναλαμβάνω για να μην το ξεχνάμε αυτό.

Δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε στην γειτονιά μας ένα διεθνή ταραξία. Η Τουρκία με την αδηφαγική της στάση, έχει παραβιάσει όλα τα άρθρα του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και όλες τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το διεθνές δίκαιο. Το ποινικό της μητρώο είναι τόσο μακροσκελές και φροντίζει να το εμπλουτίζει καθημερινά, που η διαπραγματευτική διαδικασία μας οδηγεί νομοτελειακά σε αδιέξοδο.

Το πρόβλημα βέβαια γίνεται πιο ανησυχητικό αφού τα όποια διπλωματικά μέτρα λάβαμε εναντίον της Τουρκίας και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις, δεν λαμβάνονται υπόψη από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Για μια ακόμη φορά, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση φαντάζει να είναι όνειρο θερινής νυχτός. Ως Δημοκρατικό Κόμμα, ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών, να εντείνουν τις πιέσεις για εφαρμογή των αποφάσεων για τις τουρκικές κυρώσεις. Η αθέτηση τέτοιων σοβαρών αποφάσεων από τους εταίρους μας, μπορεί να οδηγήσει σε μονομερή αθέτηση των συμφωνηθέντων για τις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσική Ομοσπονδία. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που έχει υποστεί τις ζημιές από τις κυρώσεις  έναντι της Ρωσίας.

Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας:

Τα  πολυδιαφημισμένα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, αφού πέρασαν από οβιδιακές μετατροπές και υποβαθμίσεις, που οφείλονταν κυρίως σε προβλήματα που αγγίζουν πολυδιάστατα συμφέροντα, κομματικά και μη, επανακατατέθηκαν από την εκτελεστική εξουσία με βελτιωμένο πλαίσιο. Ως Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεργαστούμε ειλικρινά και εποικοδομητικά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια σύγχρονη, παραγωγική και ανθρώπινη δημόσια υπηρεσία, το συντομότερο δυνατό.

Όσο και εάν ενοχλούνται κάποιοι, γι’ αυτή την προσπάθειά μας, για μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, εμείς άλλο τόσο θα εντείνουμε τις ενέργειες μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω ξανά την απαρέσκεια μου για τη συνέχιση και ενδυνάμωση του συστήματος υπάλληλων πολλών ταχυτήτων που φαίνεται να προωθείται συστηματικά από την εκτελεστική εξουσία. Μόνιμοι – Έκτακτοι – Έκτακτοι Ορισμένου χρόνου – Έκτακτοι Αορίστου Χρόνου – Συμβασιούχοι και άλλοι.

Εφόσον το κράτος δεν αποφασίζει να λειτουργά λαμβάνοντας υπόψη τα εργασιακά και ευρωπαϊκά δικαιώματα όλων των κατηγοριών υπαλλήλων, αναλάβαμε πρωτοβουλία μαζί και με άλλους συναδέλφους και προωθήσαμε προτάσεις νόμου, ώστε να φέρουμε την εκτελεστική εξουσία ενώπιον των ευθυνών της, αρχίζοντας το σχετικό διάλογο, αρχές του νέου χρόνου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Νιώθουμε ικανοποίηση γιατί πολλές από τις εισηγήσεις μας έχουν βρει απήχηση και έχουν περιληφθεί στην κυβερνητική πρόταση για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της πλειοψηφίας των πολιτών διότι γνώμονας της όλης προσπάθειας είναι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει σε ένα οικονομικά βιώσιμο μοντέλο.

Η μείωση των Δήμων στους 17 και οι περαιτέρω συμπλεγματοποιήσεις των υπηρεσιών τους και κατ’ αντίστοιχα η συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων, η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νέων δήμων, η μεταφορά εξουσιών και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως π.χ. δημοτική αστυνομία, έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, κοινωνικά θέματα, είναι μερικές από τις εισηγήσεις μας που υιοθετήθηκαν και έχουν ως στόχο να καταστήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε πραγματικό υπηρέτη του δημότη, του πολίτη, εφαρμόζοντας έτσι πιστά την αρχή της επικουρικότητας που περικλείει τη σύγχρονη φιλοσοφία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να είμαστε κοντά στον πολίτη πιο παραγωγικά και πιο οικονομικά.

Η τελευταία πράξη του τέως Υπουργού Εσωτερικών που ήταν η κατάθεση χάρτη με τις εισηγήσεις του για τις συνενώσεις δήμων, δεν μας έχει ενθουσιάσει στο βαθμό που αναμέναμε αφού βρίσκουμε κάποιες ανακολουθίες σε σχέση με την ορθολογιστική αντίκριση του θέματος από τους εμπειρογνώμονες.

Για παράδειγμα, ο προτεινόμενος υπερδήμος της Λευκωσίας που κατά την άποψη μου θα είναι και ανομοιογενής και κυρίως δυσλειτουργικός, ενώ παράλληλα οι πρόσθετοι μικροί δήμοι σε άλλες επαρχίες, δε φαίνονται ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση. Η δημιουργία Μητροπολιτικών Δήμων, όπως ονομάστηκαν, δεν μπορεί να ισχύει κατά το δοκούν.

Δε θα θυσιάσουμε το δάσος για το δέντρο. Με στοχευμένες πινελιές θα προσπαθήσουμε να επιφέρουμε τις αναγκαίες αλλαγές έτσι ώστε η ζωγραφιά μας για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πιο φωτεινή, πιο δίκαια, πιο ορθολογιστική, πιο ανθρώπινη, πιο κομματικά αχρωμάτιστη για το καλό όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ:

Η Λευκωσία και πάλι, παραμένει  ουραγός σε σχέση πάντα με την προσέλευση τουριστών. Επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να καταρτιστεί Στρατηγικό Πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας με στόχο την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Πρωτεύουσας. Στόχος μας είναι να εμπλουτιστεί με ουσιαστικά κίνητρα ώστε να σταθμιστούν οι ανισότητες μεταξύ των παραλιακών πόλεων και της Πρωτεύουσας σε σχέση με το επίπεδο ζωής των Κατοίκων που είναι πλέον ορατές. Είναι η άποψη μου,  ως Βουλευτής Λευκωσίας, ότι το πάρτι κονδυλίων συνεχίζεται και φέτος εις βάρος της Λευκωσίας. Η μη πρόνοια για πίστωση κονδυλίου σε σχέση με την κατασκευή του δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους μας ανάγκασε να ζητήσουμε επιτακτικά την προσθήκη του κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2020. Θεωρούμε το έργο αυτό προτεραιότητα, για την ανάπτυξη της δυτικής Λευκωσίας και πιστεύουμε ότι θα προσδώσει σημαντικά οφέλη στις ορεινές περιοχές της Λευκωσίας και θα υπάρξει συγκριτικό όφελος από τις εργατοώρες που σπαταλούνται σήμερα λόγω της κακής ποιότητας του οδικού δικτύου, αλλά και για λόγους ασφάλειας των πολιτών. Τελικά πετύχαμε την ένταξη κονδυλίου ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι υπόσχεση μας να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του έργου και θα επεμβαίνουμε δραστικά εκεί και όπως πρέπει μέχρι την συνολική υλοποίηση του.

Με λύπη μας παρατηρούμε ότι η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου παραμένει στα χαρτιά. Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία ενός μουσείου εφάμιλλου με την ιστορία αυτού του τόπου και ειδικότερα της Πρωτεύουσας.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όσοι ζούμε στην Λευκωσία, αλλά και οι πολυπληθείς επισκέπτες της, καθημερινά βιώνουμε το κυκλοφοριακό χάος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της αστικής Λευκωσίας. Οι απαντήσεις που δίδουν οι αρμόδιοι των Υπουργείων για αποσυμφόρηση της κατάστασης δεν μας πείθουν πλέον.

Χρειάζεται επανασχεδιασμός του οδικού συστήματος, δημιουργία αξιόπιστων Δημόσιων Μέσων Συγκοινωνίας (γιατί όχι και τραμ) και όραμα για χρήση λιγότερου αυτοκινήτου. Να είστε σίγουροι ότι στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα είμαστε εκεί για να ασκήσουμε τις απαραίτητες πιέσεις για την προώθηση των δικαίων αιτημάτων των Λευκωσιατών. Η Λευκωσία θα πρέπει επιτέλους να πάρει την θέση που της αξίζει.

Καταληκτικά, σε σχέση με τα κεφαλαιώδη ζητήματα που προανέφερα όπως η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΓΕΣΥ, η Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα, τα εργασιακά δικαιώματα, τα προβλήματα των Μη Εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και για όλες εκείνες τις σημαντικές πτυχές που αφορούν την κοινωνία και τους απλούς πολίτες, θα συνεχίσω να στηρίζω πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση, πολιτικές που στηρίζουν πρώτιστα τον απλό πολίτη, πολιτικές που εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του απλού πολίτη και όχι των ολίγων.

Σας ευχαριστώ, να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το νέο έτος, σ’ εσάς και σε όλο τον Κυπριακό λαό.Γραφείο Τύπου – 11 Δεκεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων