Ομιλία του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων
12 Δεκ 2017 Ανακοινώσεις

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, είναι δικαιωματικά η κορυφαία νομοθετική εργασία του Κοινοβουλίου, αφού, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια, η οικονομία αυτού του τόπου έχει περάσει από σαράντα κύματα.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου για το τρέχον έτος, ο δείκτης ορίου φτώχειας αγγίζει το τραγικό ποσοστό του 27,7%. Δηλαδή, περισσότερο από 1 στα 4 σπίτια, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να μας πείσει ότι η ανεργία έχει μειωθεί. Όντως, έχει μειωθεί. Αυτήν την στιγμή μιλάμε για ποσοστό ανεργίας ύψους 28% στους νέους μας. Περισσότεροι από 1 στους 4 νέους, είναι άνεργοι. Αυτό το ποσοστό αφορά αυτούς που μένουν στην Κύπρο. Αλλά, όσο οι στατιστικοί δείκτες, αυτής της Κυβέρνησης, δείχνουν μείωση σε αυτό το τομέα, τόσο οι αναχωρήσεις από την Κύπρο αυξάνονται. Ίσως, η λέξη «αύξηση» μόνη της να μη βοηθά στην συνειδητοποίηση του πραγματικού ολέθρου.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

30,000 Κύπριοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο σε ξένους τόπους.
Πλήττετε, κυρίως η νεολαίας μας, άνθρωποι γεμάτοι όρεξη, εφοδιασμένοι με γνώσεις, επειδή η πατρίδα τους αδυνατεί να τους προσφέρει ευκαιρίες που πραγματικά τους αξίζουν.
Πλήττετε, το μέλλον μας ως Κύπρος.
Η κοινωνία μας χάνει αξιόλογους ανθρώπους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατ’ επέκταση την ευκαιρία για πρόοδο, ανάπτυξη και εξέλιξη.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Εξαγγέλλονται έργα στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας που προκαλούν σύγχυση. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επίσημη επίσκεψη του στην Λάρνακα εξάγγειλε νέα έργα για την επαρχία τα οποία ανέρχονται στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας για το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική ερώτηση που έθεσα στον Υπουργό Μεταφορών, αυτός με ενημέρωσε πως στο τέλος του 2018 θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τον σχεδιασμό του εν λόγω έργου η οποία κοστίζει 34,400 ευρώ. Μετέπειτα, θα ξεκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία για το όλο έργο, δηλαδή οι απαλλοτριώσεις, αφού οι απαλλοτριώσεις που έγιναν στο παρελθόν έπαψαν να ισχύουν, σύμφωνα με τον ίδιο τον Υπουργό. Άρα, το 2019 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σχεδιασμού και αντιλαμβάνεστε πως όταν μιλάμε για απαλλοτριώσεις αυτές μπορεί να έχουν διάρκεια από 2 έως και 10 χρόνια.
Η ολοκλήρωση του έργου είναι ζωτικής σημασίας για την επαρχία μου, αφού θα οδηγήσει σε επενδύσεις και οι εκατοντάδες μικρό-επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή θα μπορέσουν επιτέλους να αναπνεύσουν. Επίσης, η ανάπτυξη αυτή θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, κατασταλτικός θα είναι ο ρόλος του συγκεκριμένου έργου στα τροχαία ατυχήματα που σήμερα δυστυχώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και που χάνονται ζωές συνανθρώπων μας τόσο άδικα.
Μια καλύτερη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναρτώμενη με τα πραγματικά δεδομένα, θα ήταν αναγκαία για να αποφεύγονται ανακοινώσεις έργων που πλάθουν ψεύτικες ελπίδες για τον κόσμο της Λάρνακας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για το υπό ανέγερση έργο που αφορά την νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας. Είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και όμως ακόμη συμπεριλαμβάνουν το υπόλοιπο του κόστους, σαν να είναι νέο έργο για την Λάρνακα.
Πέραν όμως από αυτό, από το 2016 μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί 5 διαφορετικές ημερομηνίες παράδοσης του έργου. Ο εμπαιγμός του αρμόδιου Υπουργείου Μεταφορών προς τους Λαρνακείς, δεν έχει τελειωμό. Είμαι σίγουρος ότι και η τελευταία ημερομηνία που δόθηκε, για τον Απρίλιο του 2018, δεν θα είναι η τελική.
Πίσω στο 2007, όταν πρώτο-ανακοινώθηκε το έργο συμπεριλάμβανε και Καρδιολογικό Τμήμα, που όμως στη συνέχεια αφαιρέθηκε. Δυστυχώς, οι Λαρνακείς και οι Αμμοχωστιανοί ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν την μέθοδο του «παρακάλιου» για να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, για την φροντίδα και την περίθαλψη που χρειάζονται.
Το αρμόδιο Υπουργείο υπνοβατεί. Ο Υπουργός παίζει με την καλοσύνη και την υπομονή των κατοίκων της Λάρνακας.
Θέλω όμως να δώσω και μια άλλη διάσταση επί του θέματος. Το Υπουργείο Υγείας που είναι υπεύθυνο για τον ιατρικό εξοπλισμό, τι κάνει; Ή μήπως επειδή γνωρίζει ότι δεν θα είναι έτοιμο το έργο τον Απρίλιο, εφησυχάζετε και δεν προχωρά στις ανάλογες παραγγελίες του εξοπλισμού που θα χρειαστεί για να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εν λόγω επίσκεψη του, ανακοίνωσε επίσης και την κατασκευή δρόμου μεταξύ Μαρωνίου – Ψεμματισμένου – Ζυγίου, της τάξης των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με λύπη μου θέλω να επισημάνω ότι ούτε αυτό το έργο μπορεί να υλοποιηθεί, επειδή ο σχεδιασμός και η διαδικασία απαλλοτρίωσης δεν έχουν ξεκινήσει.

Συμπερασματικά, από τα 70 εκατομμύρια ευρώ τα οποία με περηφάνια μας ανακοίνωσε, τα 52,5 εκατομμύρια ήταν δώρα άδωρα.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι με βαθιά θλίψη που το λέω αυτό, αλλά τέτοια αντιμετώπιση δεν μας αξίζει εμάς στην Λάρνακα.

Διακρίνω επίσης την αναξιοπιστία των αρμόδιων σχετικά με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών.
Είναι πραγματικά αδύνατον κάποιος να μπορέσει να θυμηθεί πόσες διαφορετικές ημερομηνίες έχουν δοθεί.
Κρατούν την Λάρνακα δέσμια και δεν την αφήνουν να προχωρήσει μπροστά. Θέλουν την Λάρνακα ουραγό και καθηλωμένη.
Αναφορικά με το λιμάνι της πόλης, οι κάτοικοι και η επιτροπή ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας, ζητούν εναγωνίως να γίνει ένα έργο που να επιφέρει ανάπτυξη και πρόοδο στην πόλη, αλλά και πάλι τίποτα δεν προχωρά.
Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που βασανίζουν την πόλη μου και μας κρατούν καθηλωμένους, σάμπως και είμαστε κάτοικοι τέταρτης κατηγορίας στην ίδια την πατρίδα μας.

Μετά από επίμονες προσπάθειες τις οποίες κατέβαλα από χρόνια, πλέον σε συνεργασία και με τους αρμόδιους φορείς επετεύχθη και ανακοινώθηκε η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Λάρνακα.
Όμως, η ανησυχία μου είναι, ότι το τόσο σημαντικό αυτό έργο, δεν θα είναι έτοιμο στο χρονικό πλαίσιο για να συμβαδίζει μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των σχολών και πάλι θα πάμε από αναβολή σε αναβολή. Το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί στην εφαρμογή και την έναρξη των διαδικασιών για τον χώρο που θα στεγαστεί η Πανεπιστημιακή Σχολή. Όπως καλά γνωρίζουμε, αυτή η τακτική δεν βοήθα.
Ψεύτικες ελπίδες έδωσε το εν λόγω Υπουργείο και στην Αθηένου. Ειπώθηκαν υποσχέσεις που αφορούν την ίδρυση τριτοβάθμιας σχολής για γεωργικά και γαλακτοκομικά θέματα. Δυστυχώς, ούτε καν μελέτη βιωσιμότητας δεν έχει γίνει. Επίσης, η ίδια υπόσχεση έχει δοθεί και στον Δήμο Ιδαλίου.
Αναρωτιέμαι, που αλλού έχουν δοθεί οι ίδιες υποσχέσεις;
Ο Νέλσον Μαντέλα, νομπελίστας ειρήνης, είπε:
«Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο.»
Κύριε Υπουργέ Παιδείας,
Και εμείς στην Λάρνακα θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο, θέλουμε να έχουμε ενεργό ρόλο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας.
Εάν πάτε στα σχολεία της Βεργίνας και στο Δημοτικό του Αγίου Λαζάρου θα νιώσετε ντροπή.

Οι εγκαταστάσεις εγκυμονούν κινδύνους που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των μαθητών όσο και του προσωπικού. Τα προβλήματα πολλά. Η συντήρηση των κτηρίων είναι ανεπαρκής και κατ’ επέκταση, ένα άπιαστο όνειρο.
Επιπρόσθετα, αρκετά εκπαιδευτήρια στην ύπαιθρο έχουν εγκαταλειφτεί λόγο της αδράνειας των αρμόδιων να εκτελέσουν τα αυτονόητα. Ειδικά στην εκπαίδευση, όφειλαν οι αρμόδιοι να είναι πιο προσεκτικοί. Είναι επιεικώς απαράδεκτο ότι υπάρχουν σχολεία τα οποία λειτουργούν κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες.
Πως μπορούμε να εμπνέουμε τα παιδιά μας για να καταθέσουν την ψυχή τους προς την μόρφωση, όταν όχι μόνο δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε το ωραίο και το άνετο στον χώρο διδασκαλίας τους, αλλά ούτε καν ένα ασφαλής περιβάλλον;

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η συσσώρευση όλης της βαριάς βιομηχανίας, διαφόρων εγκαταστάσεων και αποβλήτων στην περιοχή Βασιλικού εγκυμονεί κινδύνους. Το περιβάλλον στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ήδη βεβαρυμμένο.
Τουλάχιστον κάποια αντισταθμιστικά έργα εάν δίδονταν, θα καταπράυναν τον πόνο και τις ανησυχίες των κατοίκων της γύρω περιοχής.
Το σημαντικότερο όμως είναι να ληφθούν πρώτιστα μέτρα ασφάλειας και να γίνουν οι μελέτες οι οποίες χρειάζονται για τυχόν μολύνσεις που εκπέμπονται στην γύρω περιοχή. Κύριο μας μέλημα πρέπει να είναι η υγεία των συνανθρώπων μας.

Δύο χρόνια πριν, ανακοινώθηκε η έναρξη του εξής έργου:
«Αντιπλημμυρικά Φράγματα Αραδίππου». Το έργο προέβλεπε την κατασκευή δύο φραγμάτων επί των χείμαρρων Καμμίτση και Αρχάγγελου. Στόχος ήταν η συγκράτηση των πλημμυρικών ροών για προστασία των γύρω περιοχών.
Το έργο εξαγγέλθηκε, εργασία για υλοποίηση του δεν έγινε.
Οι κάτοικοι της περιοχής Καμάρες στην Λάρνακα, ξεκίνησαν τις προσευχές και τις δεήσεις, εκλιπαρώντας να μην βρέξει στην περιοχή για να μην υποστούν και τρίτη καταστροφική πλημμύρα, όπως έχουν υποστεί άλλες δύο, τα τελευταία 3 χρόνια.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ανακοινώνει κάθε τρεις και λίγο πως επί δικής της Διακυβέρνησης η διαφθορά καταπολεμείται. Συγχρόνως, δίνει πολιτική στήριξη και υπόσταση στην διαφθορά μη λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες που γίνονται και που ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής τα επισημάνει.
Μάλιστα, τρέχουν προεκλογικά να εγκαινιάσουν κτήρια για μεταφορά υπηρεσιών σε συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος ήταν ευθύς εξαρχής εκτός διαδικασίας.
Που πήγαν οι θεσμοί;
Που πήγε η διαφάνεια και οι διαδικασίες;
Από τον ίδιο το Προεδρικό καθοδηγούν την παρατυπία και έχουν ξεπεράσει τα όριο των θέσεων που έχουν αναλάβει να υπηρετούν.
Το μόνο δικαιολογητικό είναι το ενδεχόμενο αυτά τα πρόσωπα να μην ενημερώνουν σωστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έτσι να είναι, δεν παύουν να τον εκθέτουν όμως.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει λουστεί τα προεκλογικά αρώματα και χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό δεσμεύεται σε έργα τα οποία δεν μπορεί να φέρει εις πέρας, απλά και μόνο επειδή τα λόγια και οι υποσχέσεις την εξυπηρετούν στο να παραμείνει στην εξουσία.
Εξασφάλισε τους ψήφους και την εμπιστοσύνη των Κυπρίων με προεκλογικές φούσκες που έσκασαν λίγες μέρες μετά, αφού διέψευσε τον εαυτό του.
Αργότερα, έδωσε στον κόσμο την ψευδαίσθηση μιας ραγδαίας ανόδου στην οικονομία, χρησιμοποιώντας τα ποσοστά μείωσης της ανεργίας, αλλά αποκρύπτοντας τα ποσοστά αφίξεων με σκοπό την επαγγελματική σταδιοδρομία.
«Πούλησε» επουσιώδεις λύσεις σε ουσιώδη προβλήματα.
Τυχόν επανεκλογή του θα επιφέρει τον εκτροχιασμό της πορείας μας ως Κυπριακή Δημοκρατία.
Και από τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας, λυπάμαι αλλά ούτε εξαγγελίες, ούτε δεσμεύσεις και πλάνες υποσχέσεις δεν θα μπορέσουν να μας σώσουν.
Στο κρίσιμο σημείο που φτάσαμε, η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται νέα στρατηγική, νέα πολιτική. Χρειάζεται Πρόεδρο που να λέει την αλήθεια. Χρειάζεται Πρόεδρο που να αγαπά τον τόπο του. Με αισιοδοξία θέλω να πω, πως για το καλό του τόπου τον προϋπολογισμό του 2018 θα μπορεί να τον παρακολουθεί η κυβέρνηση του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Γραφείο Τύπου
12 Δεκεμβρίου 2017

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media