Ομιλία του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Χρίστου Ορφανίδη, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
10 Δεκ 2019 Ανακοινώσεις

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Καλημέρα σας,

Θα ξεκινήσω την ομιλία μου για θέματα που αφορούν την πόλη και επαρχία μου.

Μέσα στα πενήντα κυριότερα αναπτυξιακά έργα που ανακοινώθηκαν για τον προϋπολογισμό του 2020 είναι και η διεύρυνση/βελτίωση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, Φάση Γ΄, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο το οποίο εδώ και χρόνια εξαγγέλλεται κατ’ επανάληψη και «χάνεται» μονίμως στους λαβύρινθους της κυβερνητικής πολιτικής.

Καλό είναι όμως να μην ξεχνάμε και την ιστορία του θέματος.

Τον Δεκέμβριο του 2016 κατακυρώθηκαν προσφορές για μελέτη και σχεδιασμό αξίας 34,400 ευρώ αναφορικά με την διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί, για το εν λόγω έργο.

Σύμφωνα με απάντηση που έλαβα από τον τότε Υπουργό Μεταφορών κ. Δημητριάδη, σε ερώτηση μου στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι οποιεσδήποτε απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει παλαιότερα, έπαψαν να ισχύουν και για αυτό τον λόγο η διαδικασία απαλλοτριώσεων θα ξεκινούσε εκ νέου.

Τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους σε συνέχιση της ερώτησης μου σχετικά με το μέχρι που βρίσκεται η ολοκλήρωση της μελέτης, για το πιο πάνω έργο έλαβα απάντηση από την τέως Υπουργό κα.Αναστασιάδου η οποία αυτολεξεί ανέφερε το εξής: «Σημειώνεται ότι το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να προωθηθεί εντός του 2020, εφόσον εν τω μεταξύ ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες (μελέτες Υπηρεσιών, απαλλοτριώσεις)». Δηλαδή μέχρι και σήμερα η μέλετη δεν έχει ολοκληρωθεί κι εφόσον η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, η εξαγγελία ενός τέτοιου αναπτυξιακού έργου για το 2020 για την επαρχία μου αποτελεί ένα ακόμη «γαργάλισμα» στ’ αυτιά των συμπολιτών μου.

Αναφορικά με την νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο Λάρνακας, επιθυμώ να δανειστώ μια φράση από τον Δημόκριτο «Το αεί μέλλειν ατελέας ποιέει τας πρήξιας». (δηλ.: η διαρκής αναβολή δεν ολοκληρώνει τις πράξεις).

Έχουμε φθάσει στην ενδέκατη  «τελική» ημερομηνία παράδοσης της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας.

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα, μιλάμε για την ενδέκατη ημερομηνία παράδοσης του νοσοκομείου! Εάν αυτό δεν είναι εμπαιγμός προς την Λάρνακα, τότε τι είναι;

Από την πρώτη κιόλας ημερομηνία που δόθηκε, θυμάμαι, είχα δηλώσει ότι αυτό δεν ήταν κατορθωτό, για τον πολύ απλό λόγο ότι οι εργασίες ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν στο χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί και αυτό ακριβώς γινότανε και για τις ημερομηνίες που ακολουθούσαν.

Το θέμα της παράδοσης της νέας πτέρυγας αποτελεί τον ορισμό της κοροϊδίας και του εμπαιγμού κι ελπίζω να έχει παραγγελθεί ο εξοπλισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα με την παράδοση της.

Αναφορικά με το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου ελπίζουμε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης τους, γιατί περαιτέρω καθυστέρηση λειτουργεί αναποτελεσματικά.

Σε ό,τι αφορά δε την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας επικρατεί σιγή ιχθύος και η υπερβολική καθυστέρηση κρατά την Λάρνακα σε περιορισμό για την ανάπτυξη της.

Η περιοχή Βασιλικού φιλοξενεί όλη την βαριά βιομηχανία, διάφορες εγκαταστάσεις και απόβλητα. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και η παρουσία πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή είναι άκρως απαραίτητη. Αυτό έπρεπε να είναι η πρώτη και βασική σας έγνοια πριν την έναρξη των οποιονδήποτε εργασιών. Δυστυχώς, ακολουθείτε την μοίρα με τον Σταυρό στο χέρι και ελπίζετε στην μη ύπαρξη οποιονδήποτε ατυχημάτων. Πρέπει άμεσα  να επιληφθείτε του θέματος. Θα μου απαντήσετε ότι βγήκατε σε προσφορές αλλά έπεσε η διαδικασία. Ας κάνατε σωστά την διαδικασία, το οφείλατε εφόσον είναι ένα έργο που εξαγγέλλεται κάθε χρόνο και είναι η απαίτηση των μικρών κοινοτήτων της περιοχής που έντονα ανησυχούν και όχι μόνο.

Σχετικά με την δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στην Λάρνακα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Δήμο Λάρνακας σε συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Παιδείας.

Εφόσον η αρχική ιδέα τοποθέτησης της σχολής στο παλαιό λεπροκομείο ναυάγησε, για άγνωστους επίσημους λόγους, παρόλο που εξαγγέλθηκε επανειλημμένα η δημιουργία των σχολών στην συγκεκριμένη τοποθεσία, σήμερα, υπάρχουν εισηγήσεις για δυο νέες τοποθεσίες, η μια στην περιοχή Μακένζι και η δεύτερη στην περιοχή των διυλιστηρίων. Κατά την άποψη μου, οι δυο αυτές επιλογές είναι κακές και θα επιφέρουν μόνο χάσιμο χρόνου και αυτό είναι κάτι που θέλω να τονίσω με έμφαση, γιατί μόλις αποχώρησε ο προηγούμενος Πρύτανης ο οποίος ήταν θιασώτης της δημιουργίας των σχολών, ξεκίνησαν οι ακυρώσεις και οι αναβολές. 

Η περιοχή που έχει προταθεί και αφορά την περιοχή Μακένζι χρειάζεται απαλλοτριώσεις, ενώ παράλληλα υπάρχει γη, η οποία είναι Τουρκοκυπριακή. Όπως όλοι γνωρίζουμε η διαδικασία απαλλοτριώσεων είναι μια διαδικασία δαιδαλώδης και χρονοβόρα και διερωτώμαι κατά πόσον προτού προταθεί η συγκεκριμένη περιοχή είχαν ληφθεί υπόψη αυτά που αναφέρω τώρα.

Παράλληλα έχει προταθεί και η περιοχή των διυλιστηρίων στην οποία πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των υφιστάμενων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υγραερίου και τότε θα χρειαστεί διαδικασία αποκατάστασης εδάφους. Όφειλαν να γνωρίζουν ότι το έδαφος είναι μολυσμένο και θα πρέπει να αφαιρεθεί και να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή, άγνωστη προς το παρόν, αφού δεν έχει γίνει η οποιαδήποτε προεργασία, για το ποιος θα αποδεχτεί  αυτή την τεράστια ποσότητα μολυσμένου χώματος στην περιοχή του. 

Δικαιωματικά, οι έντονες ανησυχίες μας φουντώνουν σχετικά με το κατά πόσο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία, για ίδρυση της σχολής εντέλει ή αν είναι απλά ένα ακόμη «πυροτέχνημα» αφού με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία μας και τα δεδομένα στο συγκεκριμένο θέμα, τείνει να συμβεί το δεύτερο.

Εννοείται ότι η επιθυμία και η ευχή μου είναι όπως διαψευστώ.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω τον τέως Υπουργό Παιδείας κ. Χαμπιαούρη, για τη θέληση που υπέδειξε και κατέληξε σε συμφωνία με την Διαχειριστική Επιτροπή του Διανελλείου Ορφανοτροφείου, που αφορούσε την περιοχή που στεγαζόταν η Τεχνική Σχολή Διανέλλου.

Στην επαρχία μου δυστυχώς παρατηρείται έντονα το πρόβλημα της αστυφιλίας στις κοινότητες της ορεινής Λάρνακας και παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από νεαρούς για εγκατάσταση τους σε αυτές δεν υπάρχει το οποιοδήποτε σχέδιο που να είναι βοηθητικό.

Οι κοινότητες της ορεινής Λάρνακας βρίσκονται για ελάχιστα μέτρα διαφοράς εκτός των προδιαγραφών των στεγαστικών σχεδίων αναζωογόνησης ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Καλώ τους αρμόδιους όπως προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται ούτως ώστε οι μικρές αυτές κοινότητες να αναζωογονηθούν εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους και να εξευρεθούν οι τρόποι για να βοηθηθούν.

Όσον αφορά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας κοροϊδεύει ότι εξετάζονται οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν ενώ στην πραγματικότητα εφευρίσκει λόγους για να παρεμποδίσει την κατοχύρωση.

Στο κοινό ανακοινωθέν του Προέδρου κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακκιντζί υπό την αιγίδα του κ. Γιούνκερ στα πλαίσια της “κοινής αντίληψης” στο οποίο διασυνδέθηκε η κατοχύρωση του χαλουμιού με την επίλυση του Κυπριακού, αποτελεί τροχοπέδη για την κατοχύρωση.

Δηλαδή ένα προϊόν καθαρά του τόπου μας, ανεξαρτήτως των πολιτών, γίνεται διαφορά κοινοτήτων και η Κυπριακή Δημοκρατία από μόνη της μετατρέπεται σε κοινότητα.

Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν έχει την δυνατότητα να παρεμποδίσει νομικά την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και με δόλιες συμπεριφορές υποσκάπτει την κατοχύρωση.

Οφείλουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγουμε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δοθεί ένα τέλος στο θέμα αυτό και να κατοχυρώσουμε το Εθνικό μας προϊόν. Η έλλειψη στρατηγικής πρέπει να τερματιστεί και να τερματιστούν επίσης οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργείων. Την επωνυμία «χαλούμι» την συναντάμε ήδη παντού στο εξωτερικό και σε διάφορες Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες που το παράγουν και εξάγουν.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Εθνικό μας θέμα και οι αξιώσεις που προστίθενται όπως κάθε φορά από μέρους του κατακτητή στους λεγόμενους «όρους αναφοράς» μας βρίσκουν αντίθετους και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις μας για την τακτική που ακολουθούμε όπως διαφάνηκε και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

Η Τουρκία διασφάλισε και «κλείδωσε» τις νέες μας υποχωρήσεις όπως καταγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η Τουρκία κάθε φορά αξιώνει και κερδίζει. Η Τουρκία κάθε φορά πριν από κάθε συνομιλία ακολουθεί την τακτική ότι τάχα δεν την ικανοποιεί η μεθοδολογία και παρουσιάζει νέες απαιτήσεις και πως «σύρεται» τάχατες στις διαπραγματεύσεις, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα παρευρεθεί και αφού θα έχει ήδη διασφαλίσει υποχωρήσεις από την δική μας πλευρά.

Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, εσείς αποφασίζεται και εμείς σας υποστηρίζουμε, θυμίζει ποντιοπιλατική πολιτική και έτσι δεν «ιδρώνει το αυτί της», ενώ εμείς ζητούμε μια πιο ουσιαστική πολιτική όπως κατά περιόδους είχε επιδείξει και αυτό κρίνουμε ότι αποτελεί και υποχρέωση της.

 Όταν ο Πρόεδρος του Κυβερνώντος Κόμματος δηλώνει από το εξωτερικό ότι «δεν αποκλείει την επιλογή ενός αγωγού προς την Τουρκία για πώληση φυσικού αερίου» κάτι που είναι απαίτηση της Τουρκίας και αποσκοπεί στον στραγγαλισμό της οικονομίας της πατρίδας μας το θεωρούμε αδικαιολόγητο και εκτός της γραμμής που χαράσσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιηθούν μεθαύριο εκλογές και στο μανιφέστο του Κυβερνώντος Κόμματος στη σελίδα 53 μιλά για λύση «δυο κρατών» και κάνει αναφορά για την Κύπρο, την Σρι Λάνκα και την Παλαιστίνη, κάτι το οποίο κατόπιν έρευνας μας το εντοπίσαμε στις 2 Δεκεμβρίου και αναφερθήκαμε ήδη επί του θέματος και η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν επέδειξε καμία αντίδραση, ενώ η Κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ζήτησε εξηγήσεις από την Βρετανική Κυβέρνηση.

Από τις 18 Ιουλίου είχα αναφερθεί με ιδιαίτερη ανησυχία όταν λίγες μέρες πιο πριν ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης και συμφώνησαν από τότε να παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο και να μην σεβαστούν τα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Καμία αντίδραση δεν υπήρξε έγκαιρα από την Ελληνική και Κυπριακή Κυβέρνηση παρά μόνο όταν εξαγγέλθηκε η απαράδεκτη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας. Ο δικός σας πρώην Υπουργός Υγείας και στέλεχος σας διερωτάται γιατί δεν προχωράτε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μας ή της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και σας λέει ότι ολιγωρήσατε και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται.

Κόπτεστε για σωτηρολογίες και μηδενίζετε τις ανησυχίες μας δηλώνοντας ότι η Κύπρος δεν είναι ο ομφαλός της γης. Η αδυναμία σας να ξεπεράσετε την αποτυχημένη σας πολιτική, μας κάνει να ανησυχούμε περισσότερο.

Η Κύπρος ασφαλώς δεν είναι ο ομφαλός της γης και το αναγνωρίζουμε, αλλά ο κάθε λαός όσο μικρός και να είναι έχει τα δικά του δικαιώματα και εμείς διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Άλλωστε δεν μπορούμε να νοιαζόμαστε για άλλους μικρούς λαούς που αντιμετωπίζουν αδικίες και να μην ενδιαφερόμαστε για τον δικό μας λαό.

Οδηγείτε την Κύπρο με την συμπεριφορά σας σε Εθνική απονεύρωση  και από κονδυλοφόρους άσχετους με την ιστορία μας.

Αν ήταν η οποιαδήποτε άλλη χώρα και είχε τέτοιες και τόσες παραβιάσεις νομίζετε θα καθόταν να συζητά μαζί τους τα ακατανόμαστα;

Η εξαλλοσύνη της Δεξιάς έκανε ύποπτη και απωθητική την συμπεριφορά της με επαγγελματίες εθνικόφρονες και μας προκαλεί για κάθε προβολή της ιδιαιτερότητας της Εθνικής μας ταυτότητας. Η δε Αριστερά μηδένισε την σημασία της Εθνικής μας συνείδησης.

Εμείς νοηματοδοτούμε τον κόσμο και την πατρίδα.

Με την τακτική του «καλού παιδιού» που ακολουθείτε, δημιουργείτε μια Τουρκία πιο επιθετική και ο Ερντογάν με θράσος δηλώνει ότι λόγο έχουν μόνο οι εγγυήτριες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή μόνο η Τουρκία. Διαιωνίζεται τις προτάσεις σας για το Κυπριακό και ακούμε από αυτούς που λένε ότι θέλουν λύση χθες, προχθές, την όποια λύση εδώ και τώρα, και λέτε για εμάς ότι δεν θέλουμε λύση γιατί τολμούμε να λέμε την αλήθεια, γιατί μας νοιάζει η βιωσιμότητα της λύσης αλλά και η λειτουργικότητα της, αυτά που εσείς τα προσπερνάτε με δηλώσεις όπως «Μα είμαστε μικροί», «Είμαστε οι χαμένοι», «Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία».

Ξεχνάτε ότι από τα τελευταία τριάντα δυο χρόνια εσείς κυβερνάτε τα είκοσι επτά. Και όλα αυτά ενώ καταστήσατε την Κυπριακή Δημοκρατία αθωράκιστη αμυντικά γιατί θεωρείτε τις δαπάνες για την άμυνα ως χαμένα λεφτά.

Με το λεγόμενο πραξικόπημα το 2016 η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και η επιδίωξη της είναι να επιβληθεί στην γύρο περιοχή μη σεβόμενη καμία έννοια δημοκρατίας και σεβασμού στους γείτονες της.

Το άγος της Τούρκικης κατοχής με την αρνητική συμπεριφορά και στάση της συνεχίζεται.

Η Τουρκία επιδιώκει να μας σύρει σε πολιτική ατζέντα μέσα από τις υποχωρήσεις μας για να διεισδύσει περισσότερο στρατιωτικά και οικονομικά ούτως ώστε να έχουμε πολιτικό – οικονομική κόπωση και έτσι να αποδεχτούμε τις επιδιώξεις της. Η Τουρκία νομίζει ότι καταπατώντας κάθε έννοια Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η κυρίαρχη κατάσταση στην περιοχή. Για αυτό εμείς εκτιμούμε ότι η Τουρκία οδηγείται σε διεθνή απομόνωση από μόνη της και ο σατραπισμός που την διακατέχει είναι πρόσκαιρος και οι διεθνείς αντιδράσεις θα πληθύνουν και εμείς οφείλουμε με πειστική πολιτική βούληση να διασφαλίσουμε τα κρατικά μας συμφέροντα.

Φτάνει να το πιστέψουμε και τα ψευτοδιλήμματα της υποταγής που αιωρούνται θα μας δικαιώσουν και η φθίνουσα πολιτική θα διαφοροποιηθεί προς όφελος μας φτάνει οι ηγεσίες μας να δώσουν ξανά όραμα και αυτοπεποίθηση στο λαό μας.

Για να έχουμε επίσης πιο αποφασιστική στήριξη διεθνώς αλλά και πολύ περισσότερη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτοι εμείς να έχουμε χειρισμούς προάσπισης και να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνατότητες στον τομέα αυτό έτσι ώστε να έχουμε συμπαραστάτες.

«Άνδρειοι, εσείς που πολεμήσατε και πέσατε ευκλεώς»

Το οφείλουμε σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία, που θυσιάστηκαν για την διαφύλαξη της Δημοκρατίας και την ελευθερία μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα επί τη ευκαιρία των εορτών να ευχηθώ σε όλους κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, με υγεία και χαρά, σε όλο το προσωπικό της Βουλής και τους συνεργάτες και σε ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Γραφείο Τύπου – 10 Δεκεμβρίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media