Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με θέμα την επικύρωση του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

«Οφείλουμε, μέσω της παρουσίας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να επηρεάζουμε τις αποφάσεις και να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Να διεκδικήσουμε μία πιο δίκαιη και μια πιο περιεκτική Ευρώπη.

Να συν-διαμορφώσουμε μια προοδευτική ευρωπαϊκή κοινωνία.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την έδρα που μας αναλογεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μας στην προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Καθώς με τη δράση μας έχουμε αποδείξει πως, θέσεις αρνητικές για την Κύπρο μπορούν να αλλάξουν, με αποκορύφωμα την τελευταία ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου του S&D  κ. Gianni Pittela, ο οποίος τόνισε πρόσφατα πως

‘‘… δεν χωράνε ξένα στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις σε μία ευρωπαϊκή χώρα…’’.

Διεκδικούμε μία θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της κυπριακής δημοκρατίας.

Για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Για να βεβαιωθούμε πως ποτέ ξανά καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν πρόκειται να βρεθεί έρμαιο εκβιασμών και οικονομικών απειλών, όπως βρέθηκε η Κύπρος», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία επικύρωσε το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Η Κύπρος, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία περίοδο όπου η ευρωπαϊκή ένωση κλονίζεται από επικίνδυνες πιέσεις, από πολιτικά κινήματα που θρέφονται από τη ξενοφοβία τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, από την οικονομική εξαθλίωση η οποία δυστυχώς συνεχίζει να κατασπαράζει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, από την οικονομική ανισότητα που όλο και περισσότερο διαμορφώνει μία διαφορετική πραγματικότητα διαχωρίζοντας του λαούς της Ευρώπης σε ‘‘λαούς του Βορρά’’ και ‘‘λαούς του Νότου’’ και φυσικά από διασπαστικά κινήματα όπως το Brexit και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και χωρίς συμφωνία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και συνέχισε:

«Η κυπριακή κοινωνία και η κυπριακή οικονομία πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα για την ακρισία, τον πολιτικό αβδηριτισμό και τον ερασιτεχνισμό εκείνων που μας οδήγησαν στην κρίση του 2013. Ακόμη χειρότερα, βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να βιώσουμε το τι σημαίνει, τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων, να μην λειτουργούν στη βάση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, αλλά στη βάση  μικροπολιτικών και εθνικών σκοπιμοτήτων. Η Κύπρος δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθεί σε τέτοιο σημείο. Δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθούμε, χωρίς αξιοπιστία και μακριά από τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων. Δεν πρέπει ποτέ ξανά, παρασυρόμενοι από τον λαϊκισμό, την ευθυνοφοβία και μικροκομματικές σκοπιμότητες να οδηγηθούμε σε μια θεσμική και οικονομική κατάρρευση. Πρέπει όχι μόνο να συμμετέχουμε, αλλά και να καθορίζουμε τις εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πετύχουμε το στόχο, η Κύπρος να έχει τη θέση που της αξίζει, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει και τη συνεργασία της Αλληλεγγύης.

«Με την Αλληλεγγύη, μας ενώνουν κοινά οράματα, αρχές και ιδανικά. Με σεβασμό στην αυτονομία και στη διακριτή Ιστορία και δράση των δύο κομμάτων, με βάση την κοινή αντίληψή μας για τη σημασία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουμε τη συνεργασία που άρχισε στις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως πολύτιμούς συνεργάτες όλα τα στελέχη και όλους τους αξιωματούχους της Αλληλεγγύης οι οποίοι συντάσσονται μαζί μας σε αυτό τον εκλογικό αγώνα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ποιότητα του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες μας, πραγματικά κοσμούν το ψηφοδέλτιο του  Δημοκρατικού Κόμματος. Μας τιμούν με τη συμμετοχή τους. Είναι με μεγάλη χαρά που παρουσιάζω σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή τους υποψήφιους και τις υποψήφιες μας στις ευρωεκλογές του 2019. Τον Άριστο Βασιλειάδη, την Ελένη Θεοχάρους, τον Ζαχαρία Κουλία, τον Κώστα Μαυρίδη, τον Μαρίνο Μουσιούττα, την Κατερίνα Χριστοφίδου. Είναι όλοι τους διατεθειμένοι να δώσουν ένα όμορφο αλλά δύσκολο εκλογικό αγώνα και γι’ αυτό όλοι εμείς οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε και να τους στηρίξουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», κατέληξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

 

Γραφείο Τύπου

8 Φεβρουαρίου 2019

ροή ειδήσεων