Ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου στην Πανεπαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ Λεμεσού, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Την Πανεπαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΟ Λεμεσού, στην οποία παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, προσφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη δυναμικής εκπροσώπησης του ΔΗΚΟ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πρέπει όχι μόνο να συμμετέχουμε, αλλά και να καθορίζουμε τις εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πετύχουμε το στόχο, η Κύπρος να έχει τη θέση που της αξίζει, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και υπενθύμισε ότι η κυπριακή κοινωνία και η κυπριακή οικονομία, λόγω της ακρισίας και του ερασιτεχνισμού εκείνων που οδήγησαν την Κύπρο στην κρίση του 2013, πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα.

«Βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να βιώσουμε το τι σημαίνει, τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων, να μην λειτουργούν στη βάση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, αλλά στη βάση  μικροπολιτικών και εθνικών σκοπιμοτήτων. Η Κύπρος δεν πρέπει ποτέ ξανά να βρεθεί σε τέτοιο σημείο», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υποδεικνύοντας ότι υπάρχει πεδίο αποκόμισης οφελών για την Κύπρο και το λαό της, όταν εφαρμόζεται συνεπής, σοβαρή και διεκδικητική πολιτική, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και στα ιδιαίτερα προβλήματα, που προκαλούνται λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα και της γεωγραφικής απομόνωσης της Κύπρου, όπως της σημαντικής επιβάρυνσης του κόστους μετακίνησης προς τις χώρες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το γεγονός αυτό, συνιστά δυσμενή διάκριση σε βάρος των Κυπρίων πολιτών, καθώς δυσχεραίνει την επαφή τους με τις άλλες χώρες- μέλη κάτι που, με τη σειρά του, έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική τους δραστηριότητα. Θεωρούμε ως σημαντική προτεραιότητα την άρση της δυσμενούς αυτής διάκρισης, μέσω της καθιέρωσης του ‘‘μεταφορικού ισοδύναμου’’. Του μέτρου που θα καλύπτει το πρόσθετο κόστος μετακίνησης των Κυπρίων πολιτών προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω επιδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια του 20% της τιμής του εισιτηρίου κάθε Κύπριας και κάθε Κύπριου για μέχρι 10 μετακινήσεις του από την Κύπρο για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόσθεσε:

«Η διεκδίκηση των κονδυλίων αυτών από το Ταμείο Συνοχής ή και τα Περιφερειακά Ταμεία, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, την οποία θα προωθήσουμε τόσο μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και μέσα από την πίεση για υιοθέτηση του μέτρου από την κυβέρνηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της παρουσίας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

«Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την έδρα που μας αναλογεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μας στην προοδευτική συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Καθώς με τη δράση μας έχουμε αποδείξει πως, θέσεις αρνητικές για την Κύπρο μπορούν να αλλάξουν, με αποκορύφωμα την τελευταία ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου του S&D  κ. Gianni Pittela, ο οποίος τόνισε πρόσφατα πως

‘‘… δεν χωράνε ξένα στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις σε μία ευρωπαϊκή χώρα…’’.

Διεκδικούμε μία θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε ιδιαίτερα το γεγονός πως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έχει και τη συνεργασία της Αλληλεγγύης και δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για την ποιότητα του ψηφοδελτίου του Δημοκρατικού Κόμματος.

 «Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες μας, πραγματικά κοσμούν το ψηφοδέλτιο του  Δημοκρατικού Κόμματος. Μας τιμούν με τη συμμετοχή τους. Ο Άριστος Βασιλειάδης, η Ελένη Θεοχάρους, ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο Κώστας Μαυρίδης, ο Μαρίνος Μουσιούττας, η Κατερίνα Χριστοφίδου, είναι όλοι τους διατεθειμένοι να δώσουν ένα δύσκολο, αλλά όμορφο εκλογικό αγώνα και γι’ αυτό όλοι εμείς οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε και να τους στηρίξουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

 

 

 

Γραφείο Τύπου

22 Φεβρουαρίου 2019      

 

ροή ειδήσεων