Ομιλία Βουλευτή Πάφου, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη για τον κρατικό προϋπολογισμό, στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ανακοινώσεις |

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι.

Καταρχάς θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν θα καταπιαστώ με το Εθνικό μας θέμα και την κρίσιμη φάση την οποία διέρχεται σήμερα, γιατί αυτό έχει καλυφτεί εκτενώς και πολύ εύστοχα από τον Πρόεδρο του Κόμματος μου και Υποψήφιο Πρόεδρο της ΚΔ, συναγωνιστή Νικόλα Παπαδόπουλο.
Κυρίες και Κύριοι, η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί για το Νομοθετικό Σώμα την κορυφαία πράξη άσκησης του Κοινοβουλευτικού έλεγχου προς την εκτελεστική εξουσία.
Στον τομέα της οικονομίας μπορεί να έχουμε σημάδια ανάκαμψης αλλά για να φτάσουν τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων της οικονομίας στην τσέπη του πολίτη, που αυτό είναι το ζητούμενο, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και χρόνος.
Δεν λησμονούμε τους κουρεμένους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων, τους απλούς μετόχους των Τραπεζών που εν μια νυχτί είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να εξανεμίζονται.
Δεν λησμονούμε ιδιαίτερα τους απλούς πολίτες, οι οποίοι λόγω των κάκιστων χειρισμών τραπεζιτών, οι οποίοι σε συνεργασία με τις διαχρονικά πολιτικές ελίτ αυτού του τόπου, οδήγησαν πολλές οικογένειες στην ανεργία, στην οικονομική ανέχεια στην διάλυση του κοινωνικού ιστού και στην εξαθλίωση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του Λαού μας.
Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει κανενός, ότι τα όποια κέρδη έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην οικονομία, αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στις θυσίες και στην αντοχή του λαού μας ο οποίος είναι και ο πραγματικός πρωταγωνιστής της όλης προσπάθειας . Σημαντικότατη ήταν επίσης και παραμένει η συμβολή του ΔΗΚΟ το οποίο με την συνετή και πατριωτική του στάση στήριξε μέτρα προκειμένου να διασωθεί η Κυπριακή οικονομία, πληρώνοντας πολλές φορές και πολιτικό κόστος.
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην Βουλή ότι η Οικονομία έχει επανεκκινήσει και ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες είναι με πρόσημο θετικό. Αυτό φυσικά αποτελεί την μισή αλήθεια. Στην ουσία, η πραγματικότητα για τον απλό πολίτη είναι πολύ διαφορετική και το βλέπουμε στην καθημερινότητα όταν το 1/3 σχεδόν του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι ναι μεν οι αριθμοί και οι δείχτες της οικονομίας ευημερούν, αλλά πολλοί συμπολίτες μας λιμοκτονούν με το κοινωνικό κράτος να απουσιάζει.

Οι πολίτες σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα όπως τα κόκκινα δάνεια και οι εκποιήσεις που απειλούν ακόμη την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη.
Εμείς αναμέναμε ένα κράτος με περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο, ένα κράτος κοντά στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα. Αντί αυτού, βλέπουμε τους συνταξιούχους μας να ζουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας, ανέχειας και εξαθλίωσης.
Βλέπουμε την ανεργία να βρίσκεται ακόμα σε ψηλά επίπεδα και ειδικότερα στους νέους να έχει κτυπήσει στο κόκκινο. Ο φίλος πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ ανέφερε στην χθεσινή του ομιλία ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατέχει σήμερα οι επαναπατριζόμενοι συμπολίτες μας είναι περισσότεροι από αυτους που φεύγουν. Φίλε Αβέρωφ πιθανόν τα στοιχεία σας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τις άλλες πόλεις και Επαρχίες σίγουρα όχι όμως για την πόλη και Επαρχία της Πάφου όπου δυστυχώς ακόμη η φυγή των νέων μας βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.
Η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό για εξασφάλιση εργασίας αποτελεί για την πατρίδας μας τον τρίτο Αττίλα αφού επιτείνει ακόμη περισσότερο το δημογραφικό μας πρόβλημα. Η φυγή των νέων μας, και ειδικότερα των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνο, από την πατρίδα μας και η εγκατάσταση τους στο εξωτερικό, αποτελεί μια ανοικτή πληγή που πρέπει άμεσα να κλείσει.
Αλληλένδετο πρόβλημα με το προηγούμενο είναι η υπογεννητικότητα και η στήριξη της μητρότητας. Υπέρτατη ευθύνη κάθε Ευρωπαϊκής Κοινωνίας είναι η θωράκιση της μητρότητας. Δυστυχώς στη Ευρωπαϊκή Κύπρο με τα τόσα προβλήματα υπογεννητικότητας και δημογραφικής υποχώρησης του Κυπριακού Ελληνισμού, με την ανοχή και του κράτους, μερίδα εργοδοτών θεωρούν την μητρότητα σοβαρό κόστος για τις επιχειρήσεις και δεν διστάζουν να απολύουν έγκυες γυναίκες. Εμείς σαν ΔΗΚΟ λέμε ότι είναι εθνική επιταγή η στήριξη και η ενθάρρυνση της μητρότητας από το ίδιο το κράτος με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα. Για την δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο όσον αφορά την υπογεννητικότητα, ότι στην Πάφο το 2017 σε σύνολο 31 νέων πολύτεκνων οικογένειων οι 14 μόνο είναι Ελληνοκύπριες ενώ οι 17 αφορούν αλλοδαπές γυναίκες.

Σημειώνουμε στους υπό συζήτηση προϋπολογισμούς την έλλειψη επαρκών δαπανών για τους σημαντικότατους τομείς της Άμυνας της Υγείας και της Παιδείας.
Συγκεκριμένα στον τομέα της Υγείας οι τελευτές έρευνες από την Ε.Ε δείχνουν ότι είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες στον τομέα αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια μας βρίσκονται σε πλήρη κατάρρευση.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον τομέα της παιδείας που και εδώ οι στατιστικές της Ε.Ε μας εμφανίζουν πάλι στην τελευταία θέση στην ποιότητα γνώσεων. Δεν φταίνε φυσικά ούτε οι μαθητές ούτε οι εκπαιδευτικοί αλλά οι στρεβλώσεις που εμφάνιζε μέχρι πρότεινος το εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο χρήζει περαιτέρω βελτίωσης.
Παρόλο ότι έχουμε βγει από το μνημόνια και έχουμε απαλλαγή από την Τρόικα στο όνομα μνημονιακών δεσμεύσεων βλέπουμε να επιχειρείται ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ειδικότερα κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών όπως η CYTA και η ΑΗΚ.
Εμείς σαν ΔΗΚΟ στέλνουμε για μια ακόμη φορά το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των Δημόσιων Οργανισμών αυτών αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συγκατανεύσουμε στο ξεπούλημα τους.
Σαν ΔΗΚΟ μας ανησυχεί επίσης η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων για στήριξη του Γεωργικού Τομέα της πατρίδας μας όπως είναι η δημιουργία και τήρηση μητρώου

γεωργών, η οριστική διασφάλιση του χαλουμιού ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης, καθώς και η ρύθμιση της εμπορίας Γεωργικών προϊόντων. Δυστυχώς και ο τομέας αυτός έχει αφεθεί από την παρούσα διακυβέρνηση στον αυτόματο πιλόττο με αποτέλεσμα συγκεκριμένοι τομείς όπως η αμπελοκαλλιέργεια οι οποίοι στο παρελθόν στήριζαν την οικονομία του τόπου και παρείχαν ικανοποιητικό εισόδημα στους κατοίκους της υπαίθρου μας και ειδικότερα τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να κινδυνεύουν σήμερα με πλήρη κατάρρευση.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με την Νέα Στρατηγική προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως των οικονομικών των πολιτών. Με βασική προτεραιότητα του, την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
Είμαστε οι μόνοι που έχουμε αξιόπιστο ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία.
Με τις προτάσεις μας η Κύπρος μπορεί να ανακάμψει και να γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές, ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ήταν μέχρι το 2008.
Με τις προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου και των δυνάμεων της αλλαγής αποκαθιστούμε με συγκεκριμένα μέτρα τις αδικίες των προηγούμενων χρόνων.
Ανακουφίζουμε αυτούς που σήκωσαν τα δυσβάσταχτα βάρη της κρίσης και όσους βίωσαν το άδικο και αχρείαστο κούρεμα το 2013.
Μειώνουμε τα φορολογικά βάρη στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.
Δίνουμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα του υψηλού δανισμού και ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προχωρούμε στη δημιουργία ειδικού Ταμείου με σκοπό την αποζημίωση των Κυπρίων “κουρεμένων” καταθετών, κατόχων αξιογράφων και του Ταμείου Προνοίας και Συντάξεων κατά 75% .

Με την ευκαιρία της συζήτησης των προϋπολογισμών του κράτους θα ήθελα να μεταφέρω προς την Εκτελεστική Εξουσία την δυσαρέσκεια, απογοήτευση και αγανάκτηση των συνεπαρχιωτών μου για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζεται η Επαρχία μου από το κεντρικό κράτος.
Η πόλη και η Επαρχία της Πάφου με τα πολλαπλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως το κλίμα, οι παράλιες, το φυσικό περιβάλλον, η ιστορία της και ο αρχαιολογικός της πλούτος, αλλά κυρίως ο φιλόξενος και εργατικός της κόσμος, βρίσκεται σήμερα, λόγω της κυβερνητικής κοροϊδίας και αναλγησίας, απροστάτευτη στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής ύφεσης.
Σημαντικότατα έργα υποδομής που έπρεπε να εκτελεστούν εδώ και χρόνια στην πόλη και Επαρχία της Πάφου και θα έδιναν προοπτική και ανάπτυξη στην Επαρχία μου δυστυχώς με διάφορες προφάσεις έχουν αφεθεί κλειδαμπαρωμένα στα χρονοντούλαπα της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας.
Σημαντικά έργα όπως ο δρόμος Πόλεως Χρυσοχούς – Πάφου, ο δρόμος Αεροδρομίου Πάφου μέχρι την Τουριστική Περιοχή κ. Πάφου και Κόλπου των Κοραλλίων, η κατασκευή Μαρίνας στα Πότιμα Κισσόνεργας, Αγκυροβόλια στην κ.Πάφο και Λατσί, η μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο, η επίσπευση και έγκαιρη αποπεράτωση της μονάδας Αφαλάτωσης, το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα δυστυχώς λόγω του εμπαιγμού και της κοροϊδίας από την Κεντρική Εξουσία παραμένουν μέχρι σήμερα απλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις χωρίς ουσιαστικό και πρακτικό αντίκρισμα.

*** (ΑΝΑΠΤΥΞΗ)

Δυστυχώς, η σημαντικότατη οικονομική συνεισφορά της Πάφου και των Παφιτών για την εκτέλεση των έργων ανάπτυξης σε άλλες επαρχίες στις δεκαετίες του 1990 και 2000 δεν έχουν εκτιμηθεί ούτε κατά το ελάχιστο από το κεντρικό κράτος. Η Πάφος την περίοδο αυτή λειτούργησε σαν οικονομικός αιμοδότης της ανάπτυξης της υπόλοιπης Κύπρου ενώ η Επαρχία μου δυστυχώς παράμεινε αβοήθητη και χωρίς να πάρει εκείνα τα ελάχιστα και σημαντικά τα οποία εδικαιούτο.
Δυστυχώς, η Πάφος αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται από το Κεντρικό Κράτος ως ο φτωχός συγγενής και οι Παφίτες ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Σαν ένας από τους εντολοδόχους αυτής της Επαρχίας είμαι επιφορτισμένος να στείλω αυστηρά προειδοποίηση προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων εδώ στην Λευκωσία.
Ότι για μας ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, το ποτήρι της υπομονής μας έχει ξεχειλίσει και δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με απάθεια να στραγγαλίζεται η Επαρχίας μας, δεν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε να βλέπουμε τα παιδιά μας να αναγκάζονται να ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά και τελικά να τους χάνουμε για πάντα γιατί το κεντρικό κράτος δεν έχει πράξει ούτε κατά το ελάχιστο εκείνα που όφειλε για την Πάφο.
Είναι για όλα αυτά που είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες αυτού του τόπου θα δώσουν στις προσεχείς εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο μας Νικόλα Παπαδόπουλο για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τον λαό μας.

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα.

Γραφείο Τύπου
13 Δεκεμβρίου 2017

ροή ειδήσεων