Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον σενάριο φαντασίας, κάτι που στην Κύπρο βιώνουμε έντονα
Ανακοινώσεις |

Η 5η Ιουνίου, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επιβάλλεται να αποτελεί ημέρα προβληματισμού και επαναβεβαίωσης της απόφασης πως, η μάχη κατά των εχθρών του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να κοπάσει ποτέ, καθώς οι εχθροί του περιβάλλοντος είναι ισχυροί και αδίστακτοι.

Η προσπάθεια για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η όντως αυξανόμενη ευαισθητοποίηση, οι διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τη μανία των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, τα οποία με μόνο γνώμονα το άκρατο και πρόσκαιρο κέρδος, επιδεινώνουν τις πληγές στο φυσικό περιβάλλον.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση των υδάτινων πόρων, αλλά και των εδαφών, η αποδάσωση, η έλλειψη νερού και κυρίως υδάτινων πόρων πόσιμου νερού, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.

Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή, δεν είναι πλέον σενάριο φαντασίας, κάτι που στον τόπο μας βιώνουμε έντονα εδώ και καιρό.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικογένεια της οποίας ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία, πρωτοστατεί στην εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, με κατεύθυνση την προστασία του περιβάλλοντος και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Ωστόσο, στην Κύπρο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Δυστυχώς, αυτό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, είναι να ελέγξουμε τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη μας, που προκαλούν ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, με πιο τρανταχτό και θλιβερό παράδειγμα την ανεξέλεγκτη λατόμευση του Πενταδακτύλου.

Γραφείο Τύπου

5 Ιουνίου 2019

ροή ειδήσεων