Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Ανακοινώσεις |

Ο πόλεμος, η φτώχεια, τα ελλείμματα δημοκρατίας και η δυστυχία αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βρίσκει για ακόμη μια φορά την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το βίαιο ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, ένας αριθμός που ολοένα και αυξάνεται.

Η Κύπρος δίδει τον δικό της αγώνα καθότι εξαιτίας της εργαλειοποίησης αυτής της κρίσης από πλευράς Τουρκίας, δέχεται έναν ανελέητο υβριδικό πόλεμο με τεράστιες μεταναστευτικές ροές που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια των αντοχών της.

Το ζήτημα απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση και ενίσχυση της έμπρακτης στήριξης, ιδιαίτερα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Στην Κύπρο, την προσφυγιά την γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Από το 1974, εξαιτίας της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, το ένα τρίτο των ελληνοκυπρίων είναι πρόσφυγες στον τόπο τους, εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες.

Τα εδάφη πάνω στη οποία η Τουρκία έστησε το ψευδοκράτος και προχωρεί σε παράνομες παρεμβατικές και επεκτατικές ενέργειες, έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες που έχουν το δικαίωμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Γραφείο Τύπου

20 Ιουνίου 2022

ροή ειδήσεων