Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έξαρση της αγιάτρευτης πληγής του βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων
20 Ιούν 2019 Ανακοινώσεις

Η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και η θεσμοθέτηση της μεταχείρισης των προσφύγων, έχουν επιτύχει τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και συμπεριφοράς έναντι των συνανθρώπων μας που προσφυγοποιούνται, αλλά δεν πέτυχε να κτυπήσει στη ρίζα τους τις γενεσιουργές αιτίες της προσφυγιάς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων του 2019, που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2000, βρίσκει την ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει έξαρση της αγιάτρευτης πληγής του βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δυστυχώς, οι πόλεμοι, οι συρράξεις, οι θρησκευτικές και πολιτικές διώξεις, τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα, οι γενοκτονίες, συνεχίζουν να σκοτώνουν και να προσφυγοποιούν.

Θύμα πολέμου, εισβολής και εθνοκάθαρσης είναι και η Κύπρος. Πριν από σαράντα πέντε χρόνια το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφυγοποιήθηκε βίαια από την Τουρκία.

Οι Ελληνοκύπριοι είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, προσμένοντας την επιστροφή στη γη των προγόνων τους και αναμένοντας την εφαρμογή – και γι’ αυτούς – των δικαιωμάτων που ισχύουν για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Η πατρίδα μας, που έζησε και συνεχίσει να ζει το δράμα των δικών της προσφύγων, ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά και έχει υιοθετήσει όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες για την υποδοχή και την ανθρώπινη μεταχείριση προσφύγων που φθάνουν στην Κύπρο, ενώ η Τουρκία, που αποτελεί η ίδια αιτία προσφυγοποίησης, εκμεταλλεύεται τη δυστυχία της προσφυγιάς για να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Καθώς φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την προσφυγιά, τουλάχιστον να εκπληρώνουμε, ως πολιτεία και ως κοινωνία, το καθήκον μας έναντι των προσφυγοποιημένων συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα έναντι των γυναικών και παιδιών, προσφέροντας τους αξιοπρεπή διαβίωση και φιλοξενία.   

Γραφείο Τύπου

20 Ιουνίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media