Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες αναμένουν τη δικαίωση και την επιστροφή
Ανακοινώσεις |

Ο εφιάλτης της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού από τις πατρογονικές εστίες, η αδυναμία επιστροφής στη χώρα του κάθε πρόσφυγα, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή την εθνικότητά, αποτελεί μια μεγάλη και αγιάτρευτη πληγή για την ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2000, αλλά τιμήθηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».

Η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και η θεσμοθέτηση της μεταχείρισης των προσφύγων, έχει μετεξελιχθεί σε παγκόσμια εκστρατεία προς αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποι μας, οι οποίοι εκτοπίζονται βιαίως ή δεν μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο τους.

Δυστυχώς όμως, οι γενεσιουργές αιτίες της προσφυγιάς δεν εκλείπουν.

Οι πόλεμοι, οι συρράξεις, οι θρησκευτικές και πολιτικές διώξεις, οι γενοκτονίες συνεχίζουν να σκοτώνουν και να προσφυγοποιούν.

Η πατρίδα μας είναι, εδώ και σαράντα τέσσερα χρόνια, θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, που προσφυγοποίησε βίαια το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Ελληνοκύπριοι είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Για σαράντα τέσσερα χρόνια ο προσφυγικός κόσμος προσμένει την επιστροφή στη γη των προγόνων του. Οι πρόσφυγες μας αναμένουν ότι θα εφαρμοστούν και γι’ αυτούς τα δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντιμετωπίζει το δράμα των δικών της προσφύγων, έχει υιοθετήσει όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες για την υποδοχή και την ανθρώπινη μεταχείριση προσφύγων που φθάνουν στην Κύπρο.

Εάν είναι αδύνατο να εξαλειφθούν οι πηγές που προκαλούν την προσφυγιά, τουλάχιστον να εκπληρώνουμε, ως πολιτεία και ως κοινωνία, το καθήκον μας έναντι των πληγέντων συνανθρώπων μας, προσφέροντας τους αξιοπρεπή διαβίωση και φιλοξενία.

 

Γραφείο Τύπου

20 Ιουνίου 2018

ροή ειδήσεων