Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Ανακοινώσεις |

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία για να τονίσουμε στη διεθνή κοινότητα ότι από το 1974 το ένα τρίτο των ελληνοκυπρίων είναι πρόσφυγες στον τόπο τους, εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες που εξακολουθούν να καταπατούνται από την κατοχική Τουρκία.

Η σημερινή μέρα αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία για τονίσουμε ότι τα εδάφη πάνω στη οποία η Τουρκία στήνει ψευδοκράτη, εποικίζει και προχωρεί σε παράνομες παρεμβατικές ενέργειες, έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες που έχουν το δικαίωμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Η βίαιη αποστέρηση αυτού του δικαιώματος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είναι καταδικαστέα και οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση.

Η φτώχεια, οι πολεμικές συρράξεις, τα ελλείμματα δημοκρατίας και η δυστυχία οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Αποτελεί χρέος της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα του ΟΗΕ, να υποστηρίζει με την ίδια αποφασιστικότητα τα δίκαια όλων των προσφύγων ανά το παγκόσμιο χωρίς διακρίσεις και χωρίς αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, το ΔΗΚΟ στέλνει το μήνυμα ότι το «Δεν Ξεχνώ», δεν είναι απλά ένα σύνθημα, είναι η ουσία που όχι μόνο δεν έχει ξεθωριάσει αλλά αποτελεί το φάρο για συνέχιση του αγώνα μέχρι την δικαίωση, την απελευθέρωση και την επιστροφή.

Γραφείο Τύπου

20 Ιουνίου 2021

ροή ειδήσεων