Διεκδικούμε για την Κύπρο
στην Ευρώπη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε ως κεντρικό του μήνυμα για τις επερχόμενες εκλογές, αυτό που επιδιώκει για τον τόπο μας: Να πάει η Κύπρος Μπροστά.

Η Κύπρος Μπροστά, σημαίνει: 

  • Η  Κύπρος πάνω απ’  όλα, με τη διεκδίκηση της λύσης που θέλουμε και τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Η Κύπρος στο δρόμο της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αποκατάστασης αδικιών, της προοπτικής για όλους.

 

Επειδή λοιπόν, για το Δημοκρατικό Κόμμα αυτό που μετρά είναι η ουσία και όχι η επικοινωνία, το μήνυμα στηρίζεται από συγκεκριμένες προτάσεις μας, για όλους τους τομείς. Προτάσεις που όταν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν την Κύπρο Μπροστά.     Αναλυτικά, οι προτάσεις αυτές θα περιληφθούν σε ειδικό έντυπο του Κόμματος που θα κυκλοφορήσει μετά το Πάσχα και θα αποτελέσει την «Κοινωνική Συμφωνία» του Δημοκρατικού Κόμματος με τους πολίτες.

Μέχρι τότε, παρουσιάζουμε 9 από αυτές τις σημαντικές προτάσεις, μέσα από 6 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots στα ΜΜΕ, ώστε να γίνουν γνωστές,  να φτάσουν σε κάθε πολίτη, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου. Οι προτάσεις αυτές είναι:

 

1.  Η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίζεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης του Κυπριακού. 

Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί καθοριστική και αναγκαία προϋπόθεση για σωστή λύση του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του κυπριακού λαού στη μακραίωνη ιστορία μας και αποτέλεσε την ασπίδα του κυπριακού ελληνισμού στην μάχη για εθνική και φυσική επιβίωσή μας. Επομένως, η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλίζει ουσιαστικά και τη συνέχιση της ύπαρξης και του κυπριακού ελληνισμού.

 

2.  Μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις που δημιουργούν  νέες θέσεις εργασίας.

Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, απαιτεί άμεση λύση. Είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά σ’ αυτό. Πως όμως; Μόνο αν το κράτος τις βοηθήσει. Αν τους δώσει κίνητρα για να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Αυτό ακριβώς γίνεται με την πρόταση μας. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μείωση στη φορολογία τους για τις νέες, πρόσθετες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούν. Η μείωση θα γίνεται στο φορολογικό συντελεστή και θα είναι κλιμακωτή. Θα ξεκινά από 0,5% μείωση συντελεστή για 1 πρόσθετη θέση εργασίας, θα ανεβαίνει 0,25% για κάθε επόμενη θέση εργασίας και θα φτάνει το 2% για πάνω από 5 πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την πρόταση τη θέσαμε στους πολίτες, μέσα από την καμπάνια αμφίδρομης επικοινωνίας change και είχε εντυπωσιακά υψηλή αποδοχή (91%).

 

3.  Αποζημίωση «κουρεμένων» Κυπρίων καταθετών, κατόχων αξιογράφων, ταμείων προνοίας και συντάξεων με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος, για 20 χρόνια.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι κρίσιμο και απαραίτητο να αποκατασταθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αδικίες που έφερε η κρίση. Είναι πολλοί οι συμπατριώτες μας που με το «κούρεμα» είδαν να χάνονται κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Το ίδιο συνέβη και με τους κατόχους αξιογράφων. Την ίδια στιγμή, μεγάλες ήταν οι απώλειες των ταμείων πρόνοιας και συντάξεων.

Η πρόταση μας αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό την αδικία. Από το 2016 και για τα επόμενα 20 χρόνια, το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί για να αποζημιωθούν οι Κύπριοι «κουρεμένοι» καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων και τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων.

Με τα μεγέθη της οικονομίας σήμερα (για το 2016 υπολογίζεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ) και την αναμενόμενη πορεία της στα χρόνια που έρχονται, υπολογίζουμε ότι συνολικά το ποσό που θα δοθεί θα κινηθεί κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατανομή του ποσού κάθε χρόνο (π.χ. αν θα αποζημιωθούν πρώτα οι συμπατριώτες μας με χαμηλά εισοδήματα, ποιο θα είναι το ποσοστό αποζημίωσης κάθε χρόνο κλπ), θα αποφασιστούν αφού συζητηθούν με τους ενδιαφερόμενους, το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η πρόταση μας κατανέμει πλεόνασμα. Δεν χρειάζεται να κοπεί κάτι άλλο για να υλοποιηθεί. Πιστεύουμε ότι η θετική πορεία της οικονομίας πρέπει να συνδυαστεί με την αποζημίωση των «κουρεμένων» Κύπριων, γιατί αυτό είναι και κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά σωστό (αφού τα χρήματα αυτά θα ενισχύσουν την αγορά).

 

4.  Προτάσεις Νόμου από πολίτες με 5.000 υπογραφές. Ίδρυση Επιτροπής Πολιτών στη Βουλή.

Για να ξαναφέρουμε την κοινωνία κοντά στην πολιτική, για να αναστρέψουμε την τάση για όλο και μεγαλύτερη αποχή, για να λειτουργήσει καλύτερα η Δημοκρατίας μας, πρέπει να δώσουμε λόγο και ουσιαστικό ρόλο στους πολίτες.

Αυτό κάνουμε με αυτή την πρόταση μας. Δίνουμε το δικαίωμα σε πολίτες να καταθέτουν Προτάσεις Νόμου. Με 5.000 υπογραφές, ώστε να διασφαλίζεται ότι πρόκειται για κάτι που θέλει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας και όχι μόνο ένας ή μόνο μερικοί άνθρωποι, η πρόταση θα κατατίθεται και θα συζητείται στη Βουλή.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Θέλουμε στην Κοινοβουλευτική διαδικασία, να μην έχουν λόγο μόνο τα κόμματα. Θέλουμε να αποκτήσουν απευθείας δυνατότητα λόγου και οι πολίτες.

Προτείνουμε λοιπόν να δημιουργηθεί Επιτροπή Πολιτών. Μια Επιτροπή στην οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να παρουσιάζει την πρόταση ή το ζήτημα που τον απασχολεί. Τόσο για να το δημοσιοποιήσει, όσο και για να πάρει, μέσω της Βουλής, απαντήσεις ή να προωθήσει την πρότασή του. Βουλή, κόμματα, κυβέρνηση, δεν αρκεί να μιλάμε για τους πολίτες. Πρέπει να αρχίσουμε να τους ακούμε.

Και οι δύο αυτές προτάσεις μας τέθηκαν στους πολίτες, μέσα από την καμπάνια αμφίδρομης επικοινωνίας change και είχαν εντυπωσιακά υψηλή αποδοχή (79% και 83%).

 

5.  Απαγόρευση της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών από  ανεξάρτητους ελεγκτές.

Τα Κόμματα να μην μπορούν να χρηματοδοτούνται πλέον από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ποτέ πια Focus ή άλλη διαπλοκή στην πολιτική ζωή. Θα εξαιρείται μόνο η μικρή ετήσια συνδρομή των μελών τους. Τυχόν χρηματοδότηση μάλιστα, θα συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η απαγόρευση της χρηματοδότησης των Κομμάτων θα δώσει και στους ίδιους τους ιδιώτες το «όπλο» να αντιστέκονται στις πιέσεις διεφθαρμένων κομματικών παραγόντων.

Την ίδια στιγμή, τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων, αλλά και των κρατικών και άλλων αξιωματούχων θα ελέγχονται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ώστε να ελέγχεται αν αυτά δικαιολογούνται από τα επίσημα έσοδα τους. Προτείνουμε δηλαδή ουσιαστικό έλεγχο και όχι το ανούσιο «πόθεν έσχες».

 

6. Μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 20%. Φορολογική απαλλαγή μέχρι 5.000 ευρώ για δαπάνες και ασφάλειες υγείας.

Η φορολογία έχει τσακίσει την ακίνητη ιδιοκτησία και έχει πλήξει σημαντικά την αγορά. Την ίδια στιγμή η μείωση του εισοδήματος στα περισσότερα νοικοκυριά, δυσκολεύει την πλήρη και σωστή κάλυψη αναγκών που έχουν σχέση με την υγεία.

Με την πρόταση μας για μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, περιορίζουμε τη βαριά φορολογία στα ακίνητα κατά 20%, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση των ιδιοκτητών, αλλά και στην τόνωση της αγοράς.

Με την πρόταση μας για φοροαπαλλαγή στις δαπάνες και στις ασφάλειες υγείας, βοηθούμε τους συμπατριώτες μας, κυρίως τους πλέον αδύναμους οικονομικά, στο πιο κρίσιμο ζήτημα για την ίδια τους τη ζωή: Στην υγεία.

Παράλληλα, πλήττουμε και τη φοροδιαφυγή αφού με αυτό το μέτρο δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις για υπηρεσίες υγείας που πλήρωσαν.

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media