Προκλητικά και παράνομα, η Τουρκία επιδιώκει να γκριζάρει περιοχές, που αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών
Ανακοινώσεις |

Η ενέργεια της Τουρκίας να συμφωνήσει με το αμφιλεγόμενο καθεστώς της Λιβύης οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, στερείται οποιασδήποτε νόμιμης υπόστασης σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και εξυπηρετεί σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης στη Τουρκία, πλην όμως προκαλεί ανησυχία και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, καθώς:

  • Κατά την προσφιλή τουρκική τακτική στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Αιγαίο, επιδιώκεται το «γκριζάρισμα» περιοχών, που αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών.
  • Επιδιώκεται η πρόκληση περαιτέρω περιπλοκών και εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την αναδιαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων και σχεδιασμών.

Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να προβούν σε ενέργειες διαφύλαξης των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, με την επίκληση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και να αναδείξουν την παράνομη, αυθαίρετη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η τουρκική ενέργεια αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι η Τουρκία ουδεμία έγνοια έχει για τη διεθνή νομιμότητα, παρά μόνο στοχεύει στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών της συμφερόντων.

Αυτό αντακλάται και στις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό και αυτό πρέπει να έχει κατά νου η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γραφείο Τύπου

29 Νοεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων