ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ
WEB TV, Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι για το γνωστό θέμα της άρσης της αδικίας που δυστυχώς επιτελέστηκε εναντίον των κατόχων αξιογράφων, έγιναν πολλές δηλώσεις, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο τότε υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Αναστασιάδης, μετά από μια συνάντηση με αντιπροσωπία των κατόχων αξιογράφων, είπε πως είναι η θέση του ότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δώσουν μάχη για κατοχύρωση των κατόχων αξιογράφων και ότι ο ίδιος θα κατέθετε συγκεκριμένη πρόταση γι’ αυτό το θέμα.

Στη συνέχεια, στις 9 Ιανουαρίου 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τη θέση πως πρέπει να αποκατασταθούν οι κάτοχοι αξιογράφων και πως ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση γι’ αυτό το θέμα και ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, για να αρθεί η αδικία που έγινε εις βάρος των κατόχων αξιογράφων.

Στις 22 Οκτωβρίου 2013 και πάλι ο Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε στους κατόχους αξιογράφων τη σύσταση ειδικού διαιτητικού δικαστηρίου, για ταχεία διεκπεραίωση του αιτήματος αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2014 και πάλι ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως έδωσε οδηγίες, για να τύχει επεξεργασίας το συντομότερο δυνατό ένα σχέδιο εξώδικης διευθέτησης του θέματος των αξιογράφων.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση για την αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων, των καταθετών και των ταμείων προνοίας, που κουρεύτηκαν τον Μάρτιο του 2013.

Βλέπουμε σήμερα ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία αγωνίζονται για να πετύχουν το δικαίωμα αποζημίωσης κουρεμένων καταθετών.

Πρέπει να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Και ένας από τους τρόπους, για να κερδίσουμε ξανά αυτή τη χαμένη αξιοπιστία, είναι να άρουμε την αδικία της κλοπής που έγινε τον Μάρτιο του 2013.

Και σε απάντηση των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ισχυρίζεται πως το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις αποζημιώσεις, θέλω να του επισημάνω το εξής: Ο ίδιος έχει καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 και ποια θα είναι η τάση τα επόμενα χρόνια, για να μειωθεί με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 513 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος έχει δηλώσει στη Βουλή, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα είναι 628 εκατομμύρια ευρώ, με αυξητική τάση το 2019, το 2020 και ούτω καθεξής. Ειδάλλως, δεν υπάρχει περίπτωση  και δυνατότητα, η Κύπρος να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της στα χρονοδιαγράμματα, που μας έχει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οφείλουμε να ερωτήσουμε: Ο Υπουργός Οικονομικών έχει παραπλανήσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την ίδια τη Βουλή, με αυτά τα στοιχεία;

Εάν αυτά τα στοιχεία αληθεύουν, τότε η πρόταση μας, για τη διάθεση του 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την αποζημίωση συγκεκριμένων κατηγοριών καταθετών και κατόχων αξιογράφων, μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα είκοσι ετών.

Εάν, από την άλλη, η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι πως, παρά τις δεσμεύσεις, δεν θέλουν να αποζημιώσουν αυτό τον κόσμο, τότε οφείλουν να το πουν ξεκάθαρα.

Εμείς, έχουμε πρόθεση, μέσα στις επόμενες ημέρες, να καταθέσουμε πρόταση νόμου, η οποία θα διευθετεί όλα αυτά τα ζητήματα και θέλουμε να ζητήσουμε από τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων, να μας δώσουν τις δικές του θέσεις, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μία πρόταση νόμου, η οποία θα τύχει της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών».   

Γραφείο Τύπου

31 Αυγούστου 2016

ροή ειδήσεων