Πρωτοβουλίες ΔΗΚΟ στο Ευρωκοινοβούλιο για την τουρκική επεκτατικότητα
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Ως Δημοκρατικό Κόμμα θέτουμε υπεράνω τα εθνικά συμφέροντα και συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην κοινή προσπάθεια Κύπρου και Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας.

Συγκεκριμένα, ενόψει της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου με θέμα την επιβολή αυστηρότερων  και στοχευμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της εναντίον δύο κρατών μελών της ΕΕ (Κύπρου και Ελλάδας), το Δημοκρατικό Κόμμα ανέλαβε δύο πρωτοβουλίες. 

Α) Σε σχέση με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παρανομίες της στην Αν. Μεσόγειο, μέσω της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία συμμετέχουμε ενεργά, τέθηκε ως προτεραιότητα η συζήτηση του θέματος με σχετικό ψήφισμα, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, για να καταφέρουμε ένα ισχυρό και συντριπτικό καταδικαστικό ψήφισμα.

Το επίκεντρο της προσπάθειας είναι να υπάρξει συντριπτική θέση του Ευρωκοινοβουλίου για επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων και απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Τουρκία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ακολουθεί και όπου θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι, στις προτάσεις μας για το περιεχόμενο του ψηφίσματος περιλαμβάνεται και η αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, πράγμα που αφορά μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Τουρκίας προς την ΕΕ και για το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λόγο.

Β) Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στην αποτροπή των απειλών  της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για εποικισμό ή άλλες παράνομες δραστηριότητες στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. 

Σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Πολιτικής μας Ομάδας, Iratxe Garcia, ο Πρόεδρος του Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος παραθέτει τεκμηριωμένα το πλαίσιο των τουρκικών σχεδιασμών που καθιστούν κατεπείγουσα τη συζήτηση του θέματος την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και την αντίδραση της ΕΕ με σκοπό την αποτροπή τους.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά για διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ με την Πρόεδρο της Ομάδας εντός των ημερών καθώς και για ανάλογη σύσκεψη για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με το σύνολο των Ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και που αποτελεί την 2η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Γραφείο Τύπου

11 Σεπτεμβρίου 2020

ροή ειδήσεων