Συμπεράσματα Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κυπριακή Οικονομία
WEB TV, Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝ.ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

«Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις χθεσινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία.

Σημειώνεται ιδιαίτερα πως η ευρωπαϊκή επιτροπή διαπιστώνει πως η Κύπρος εισήλθε στην κρίση της πανδημίας με προϋπάρχουσες ευπάθειες της κυπριακής οικονομίας, όπως:

·      Το ψηλό δημόσιο χρέος (λόγω της κατάρρευσης του Συνεργατισμού)

·      Το υψηλό ποσοστό ΜΕΔ

·      Τη μέτρια ανάπτυξη της οικονομία

Επίσης τονίζεται πως η Κύπρος ήδη έχει μπει στο μηχανισμό προειδοποίησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λόγω υψηλού δημόσιου χρέους και ψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή επισημαίνει πως:

·      Το Δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 113% του ΑΕΠ, δηλαδή, στο δεύτερο υψηλότερο του σημείο μετά το 2013.

·      Η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από ότι προβλέπει η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα θα είναι -6.2% και όχι -5%.

·      Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν υπερβολικό το 2019 (-6.3%) αλλά θα επιδεινωθεί απότομα το 2020 λόγω της κατάρρευσης του Τουρισμού

·      Το οικιακό χρέος ανήλθε το 2020 στο 90% του ΑΕΠ και θα είναι πάνω από τα όρια της προληπτικής εποπτείας.

Αντίθετα με τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιμένει πως το 2021 θα έχουμε «αλματώδη ανάπτυξη» και έχει αφήσει τον προϋπολογισμό του 2021 αναλλοίωτο.

Το ΔΗΚΟ επιμένει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων, των ΜΜΕ και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. 

Ο εφησυχασμός και η ωραιοποίηση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της κυπριακής οικονομίας.»

Γραφείο Τύπου

19 Νοεμβρίου 2020

ροή ειδήσεων