Συμφωνία Νικόλα Παπαδόπουλου και Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για το πλαίσιο αρχών για το κυπριακό
WEB TV, Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργο Περδίκη και αντιπροσωπεία του κινήματος, είχε σήμερα Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ χρήσιμη και παραγωγική.

«Το θέμα της συζήτησης ήταν οι Προεδρικές Εκλογές και αυτό που έχουμε συζητήσει σήμερα είναι το πλαίσιο αρχών. Δήλωσα ότι συμφωνώ με το πλαίσιο αρχών που αφορά το Κυπριακό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική συνεργασία. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στα υπόλοιπα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να φέρουμε  την προσδοκώμενη αλλαγή», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι κατέθεσε στον υποψήφιο Πρόεδρο, Νικόλα Παπαδόπουλο, ένα σχέδιο πολιτικής πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: Το  Κυπριακό, τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, δηλαδή οικονομία, διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, κοινωνική πολιτική και τα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Στις πρώτες δύο ώρες αυτής της συζήτησης επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και όντως διαπιστώθηκε όπως και ήταν αναμενόμενο, συμφωνία στις βασικές αρχές των προτάσεων που υπέβαλε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Και λέω ότι ήταν αναμενόμενο γιατί με το Δημοκρατικό Κόμμα συνεργαζόμαστε σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό τους τελευταίους μήνες, μετά τις βουλευτικές εκλογές σε συστηματική βάση στα πλαίσια  μιας δομημένης συνεργασίας των πέντε πολιτικών κομμάτων, πέρα από το χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, βέβαια, στους άλλους βασικούς πυλώνες των προτάσεων μας με την ελπίδα ότι και σ’ αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς για μας πυλώνες,  θα έχουμε την ίδια θετική ανταπόκριση από την πλευρά του υποψηφίου Προέδρου, Νικόλα Παπαδόπουλου για να μπορέσουμε έτσι να στηρίξουμε πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις την πρόταση για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές».

Ο Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο αρχών επίλυσης του κυπριακού και σε πρόταση για νέα στρατηγική στο Κυπριακό πρόβλημα και σε νέα διεκδικητική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις.

«Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία στη δική μας την πρόταση, αποτελεί μια θετική εξέλιξη της διαδικασίας της επιλογής του, ως του εκλεκτού του Κινήματος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις προεδρικές εκλογές», είπε ο κ. Περδίκης.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

«Θεωρώ πως σήμερα έχουμε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα, γιατί αυτό το πλαίσιο αρχών, αλλά θεωρώ και η κοινή μας προσέγγιση σ’ ότι αφορά  την αποτυχημένη πολιτική του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια μελλοντική συνεργασία στις προεδρικές εκλογές».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναφέρθηκε στην εισήγηση για υποψήφιο που να συγκεντρώνει την υποστήριξη και των πέντε κομμάτων πέραν του χώρου του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

«Αυτή η εισήγηση τέθηκε ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων τον περασμένο Αύγουστο. Έχει συζητηθεί κατά κόρον και νομίζω ότι τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει αυτή την  εισήγηση. Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος είναι, με απόφαση των συλλογικών οργάνων τριών πολιτικών κομμάτων ή κινημάτων, υποψήφιος Πρόεδρος. Νομίζω ότι, το να επαναφέρουμε σ’ αυτή τη συζήτηση  τέτοια πρόταση, είναι κατευθείαν προσβολή στις συλλογικές αποφάσεις κομμάτων και κινημάτων με τα οποία επιθυμούμε τη συνεργασία. Υπάρχει αυτή η εισήγηση, δεν έχει αποσυρθεί. Ως ιδέα μπορεί να είναι ουσιαστικά στην αντίληψη της κοινωνίας, αλλά έχουμε ένα υποψήφιο μπροστά μας και ένα δεύτερο, ο οποίος θέλει να μας συναντήσει και να συζητήσει μαζί μας. Η επαναφορά της εισήγησης μας που έγινε τον Αύγουστο και ξανά τον Απρίλιο στη γνωστή συνάντηση των πέντε αρχηγών, δεν νομίζω ότι θα είναι εποικοδομητική κίνηση που θα βοηθήσει στην εξέλιξη της συζήτησης», είπε ο κ. Περδίκης.

Ο κ. Παπαδόπουλος, επίσης απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι έχουν συμφωνήσει με τον Γιώργο Περδίκη, ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση και στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος, οικολογίας, αειφόρου ανάπτυξης για τα οποία, όπως είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος «το αναγνωρίζουμε και εγώ προσωπικά αναγνωρίζω ότι τόσο ο κ. Περδίκης, όσο και το Κίνημα Οικολόγων πρωτοστατούν σ’ αυτά τα ζητήματα τα τελευταία 20 χρόνια».

Και συνέχισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Έχουμε πάρει όμως σήμερα και εισηγήσεις και για τα υπόλοιπα θέματα, που αφορούν την οικονομία και άλλα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης  και θα συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση αυτών των εισηγήσεων  με στόχο να καταλήξουμε, αν είναι δυνατόν, σε προγραμματικές συγκλίσεις το συντομότερο δυνατόν.  Όμως αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι, εγώ προσωπικά  θεωρώ ότι και οι Οικολόγοι είναι κομμάτι και μέρος των δυνάμεων που μπορούν να φέρουν την αλλαγή για να μετουσιώσουμε  την επιθυμία της κοινωνίας, έτσι ώστε να   δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, ένα καλύτερο αύριο στο λαό μας».

Ακολούθως ο Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στις διαδικασίες του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και στην πραγματοποίηση στις 18 Ιουνίου συνεδρίου του Κινήματος.

«Θα πάρουμε τη γνώμη των μελών μας σε σχέση με τις υποψηφιότητες που έχουμε ενώπιον μας. Ήδη, πρέπει να πω ότι έχουμε τελειώσει χθες τον κύκλο των επαρχιακών μας συγκεντρώσεων, έχουμε πάρει ένα πρώτο μήνυμα από τα μέλη μας. Θα πάρουμε  ένα δεύτερο πιο ξεκάθαρο στις 18 Ιουνίου. Άρα στις 18 Ιουνίου  θα ξεκαθαρίσει, πιστεύω, προς τα πού κατευθύνεται η κύρια προσπάθεια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών  σε σχέση με την επιλογή ενόψει των προεδρικών εκλογών».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καταλήγοντας, απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες, που επιθυμούν την αλλαγή:

«Είμαι υποψήφιος και των τριών κομμάτων και αυτή η υποψηφιότητα παραμένει. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και καλούμε όλους τους πολίτες που συμφωνούν με τις θέσεις μας και είναι απογοητευμένοι από την αποτυχία της πολιτικής του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, που είναι απογοητευμένοι από δεσμεύσεις που δεν έχουν τηρηθεί, να συνταχθούν μαζί μας για να επιφέρουμε το μεγάλο στόχο της αλλαγής. Είμαι αισιόδοξος λαμβάνοντας τα μηνύματα από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, ότι αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα τον ερχόμενο Φεβρουάριο».

 
Γραφείο Τύπου
31 Μαΐου 2017

ροή ειδήσεων