Συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό, María Ángela Holguín Cuéllar
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από τους Αντιπροέδρους του κόμματος κ.κ. Χρύσανθο Σαββίδη και Νεόφυτο Χαραλαμπίδη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Σολωμού και τον Βουλευτή κ. Χρύση Παντελίδη, είχαν σήμερα συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη  του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, κα María Ángela Holguín Cuéllar και την αντιπροσωπεία της.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:


«Είχαμε πριν από λίγο μια ενδιαφέρουσα συνάντηση μαζί με την Προσωπική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το επιτελείο της όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πιθανότητα να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Είχαμε την ευκαιρία να απαντήσουμε στις δικές της ερωτήσεις και να της μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι η συμφωνημένη βάση βασισμένη πάνω στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Η βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών έχουν καθορίσει και το περιεχόμενο, αλλά και τη μορφή της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Οποιαδήποτε απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η δική μας πλευρά να αποδεχθεί την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων, είτε σε βάση δύο κρατών, είτε σε βάση συνομοσπονδίας.

Δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια μορφή λύσης να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού και να περάσει από ένα μελλοντικό δημοψήφισμα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εκφράζουμε την ανησυχία μας, γιατί διαβλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά κάθε άλλο παρά επιδιώκει από το να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα τελικό αδιέξοδο και με αυτόν τον τρόπο να πετύχουν αυτό που θέλουν. Να θέσουν στο τραπέζι την αλλαγή της βάσης διαπραγματεύσεων σε βάση δύο κρατών ή να ξεκινήσουν και πάλι τις προσπάθειες είτε αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είτε της προσάρτησης των Κατεχομένων.

Δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, τα Ηνωμένα Έθνη να επιτρέψουν στην τουρκική πλευρά να πετύχει σε αυτούς τους σχεδιασμούς για αυτόν ακριβώς τον λόγο στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει από τη μια είτε κίνητρα, είτε κυρώσεις που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας για να πεισθεί η Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις πάνω στη συμφωνημένη βάση.

Γραφείο Τύπου

12 Μαρτίου 2024

ροή ειδήσεων