Συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
Ανακοινώσεις, Στήλη Προέδρου |

Τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, τις ενεργειακές δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέματα οικονομίας, συζήτησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος με την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Cathleen Doherty.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις των τούρκων Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για την πτυχή της Ασφάλειας και τόνισε στην κ. Doherty ότι η εμμονή της Τουρκίας στον αναχρονιστικό θεσμό των «εγγυήσεων», του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος και της παραμονής τουρκικού στρατού στην Κύπρο, δυναμιτίζει την όποια προσπάθεια καταβάλλεται για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό.

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε την άποψη ότι η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, δεν πρέπει να αλλάξει, ούτε την αποστολή της, ούτε την αριθμητική της δύναμη, καθώς αυτό θα αποθρασύνει την Τουρκία και ενδεχομένως να προκαλέσει επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στο νησί.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε στην αμερικανίδα διπλωμάτη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα, παρά τις τουρκικές απειλές.

Ευχήθηκε στην κ. Doherty καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχει ολοκληρωθεί η θητεία της στην Κύπρο και αντικαθίσταται.

Επίσης την ευχαρίστησε για τη δική της συμβολή σε ότι αφορά την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Γραφείο Τύπου

19 Δεκεμβρίου 2018         

ροή ειδήσεων