Η ομόφωνη υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Νοεμβρίου 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, αποτέλεσε ένα μεγάλο και ενθαρρυντικό βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών όλου του κόσμου.
Δυστυχώς, παρά την οικουμενική αποδοχή της, θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού εξακολουθούν να παραβιάζονται. Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης ενώ άλλα κακοποιούνται σεξουαλικά, γίνονται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης και συγκεκριμένες ομάδες παιδιών όπως τα κορίτσια και τα παιδιά με αναπηρίες αντιμετωπίζουν διάφορες δυσμενείς διακρίσεις.
Η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τη σύμβαση αυτή το 1990, με το Νόμο 243/90.
Ωστόσο και στην πατρίδα μας καθημερινά γίνεται λόγος για παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και θα πρέπει να αποτελεί γενική ομολογία πως για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, χρειάζεται να γίνουν πολλά, τόσο σε νομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, αποσκοπώντας στην έμπρακτη συμβολή του στην προσπάθεια ενίσχυσης της ασπίδας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών, έχει προτείνει τα εξής:
Επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα για προστασία της υγείας του κάθε παιδιού προτείνει τη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παιδιών και Εφήβων και Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής.
Η κάθε κοινωνία αξιολογείται με γνώμονα το βαθμό διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών του και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Τα παιδιά χωρίς αμφιβολία εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες.
Αλλά, κυρίως, τα παιδιά αποτελούν το παρόν και το μέλλον.
Και γι’ αυτό έχουμε χρέος και καθήκον να τα προστατεύσουμε.
Γραφείο Τύπου
19 Νοεμβρίου 2018