Τα στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιριών, φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερες δυσκολίες στους τουρκικούς σχεδιασμούς
10 Ιούλ 2019 Ανακοινώσεις

Τα μέτρα που φαίνεται να μελετά και να προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, κατά της τουρκικής παρανομίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι στη σωστή κατεύθυνση και δύνανται να προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία, στέλνοντας και τα απαραίτητα πολιτικά μηνύματα στην Άγκυρα.

Προσβλέπουμε να προχωρήσει η διαδικασία και τα μέτρα να κατατεθούν σύντομα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να υιοθετηθούν από αυτό.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα – και αυτή η θέση αποτελούσε μέρος της Νέας Στρατηγικής που είχαμε προτείνει από το 2017 – σημαντικό είναι να προνοούνται στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και προσώπων, που συνδράμουν την τουρκική παρανομία.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων, που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα άλλα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τεθούν σε δεύτερη φάση, όπως θέλουν κάποιες χώρες.

Τα στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιριών, φαίνεται να προκαλούν ιδιαίτερες δυσκολίες στους τουρκικούς σχεδιασμούς και αυτό αποδεικνύεται από τις τουρκικές αντιδράσεις.

Ο παροξυσμός των τούρκων αξιωματούχων αποδεικνύει επίσης ότι υπάρχουν τρόποι αναχαίτισης της παρανομίας.

Εάν, η Νέα Στρατηγική του Δημοκρατικού Κόμματος εφαρμοζόταν εδώ και καιρό, ενδεχομένως να μην φθάναμε σ’ αυτή τη φάση, που πρέπει να αναγκαστεί η Τουρκία να αποχωρήσει από την ΑΟΖ της Δημοκρατίας.

Εμείς, επιμένουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντατικοποιήσει τις πολιτικές και διπλωματικές της πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξουν μέτρα, να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να εφαρμοστούν.

Γραφείο Τύπου

10 Ιουλίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media