Η απόφαση των δύο κρατικών θεατρικών οργανισμών της Ελλάδας και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που είναι επίσης θεσμός υπαγόμενος στο κράτος, να ανεβάσουν παράσταση στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, καθώς αναγνωρίζει την παράνομη εξουσία των αρχών του ψευδοκράτος, Είναι αδιανόητο, η Ελληνική Δημοκρατία, χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία εκ των εγγυητριών χωρών, με άρρηκτους εθνικούς δεσμούς με την Κύπρο, να επιτρέπει σε θεσμούς της:
Διερωτόμαστε:
Από ποιες αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. έλαβαν έγκριση οι διοικήσεις των θεατρικών οργανισμών, για να διαβουλευθούν με τις αρχές του ψευδοκράτους;
Ποιος αρμόδιος Υπουργός πήρε αυτή την απόφαση;
Δεν είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία, θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και η μεγαλύτερη σύμμαχος μας η Ελλάδα, να υπονομεύουν οι ίδιες τις προσπάθειες τους, για αποτροπή αναβάθμισης του ψευδοκράτους, καθώς δεν θα νομιμοποιούνται πλέον να αποτρέπουν τρίτες χώρες να συνάπτουν οποιεσδήποτε σχέσεις με το ψευδοκράτος.
Καλούμε την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρέμβει στις διοικήσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, έτσι ώστε να ακυρωθεί η παράσταση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα πάθουμε ότι πάθαμε με την χιαστή διαδικασία όπου μετά που οι Τουρκοκύπριοι εκπρόσωποι μετέβησαν στην Ελλάδα για συναντήσεις, άνοιξαν οι πόρτες για αυτούς σε όλη την Ευρώπη.
Καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέμβει για ακύρωση της παράστασης.
Γραφείο Τύπου
16 Σεπτεμβρίου 2016