Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου
25 Ιούλ 2019 Ανακοινώσεις

Τα αρνητικά σημεία του κειμένου του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, συμπληρώνουν τα αρνητικά σημεία της κάκιστης έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, της 10ης Ιουλίου 2019.

Το ψήφισμα:

  • Προσπερνά την παρανομία της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποενοχοποιεί την Τουρκία, καθώς καμία αναφορά δεν γίνεται, πλην της γενικόλογης έκκλησης για αποφυγή της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Αποφεύγει να ονοματίσει το κατοχικό καθεστώς ως τον ένοχο για την πρόκληση έντασης και παραβίασης του στρατιωτικού στάτους – κβο κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.
  • Δίδει υπέρμετρη σημασία σε λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και στις δικοινοτικές επαφές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, που υπονομεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια πραγματικής οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
  • Ενώ υπενθυμίζει το ειδικό καθεστώς για τα Βαρώσια, δεν αναφέρεται στις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που παραβιάζουν τα σχετικά με την Αμμόχωστο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ως θετική μπορεί να αξιολογηθεί η προτροπή προς την τουρκική πλευρά να αποκαταστήσει το πρότερο καθεστώς στα Στροβίλια.

Το ψήφισμα εδραιώνει το πλαίσιο Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017, με τις επικίνδυνες πρόνοιες του, ως τη βάση για την οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση στο κυπριακό.

Ενόψει των πιο πάνω επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, επειγόντως.

Γραφείο Τύπου

25 Ιουλίου 2019

© 2019 Democratic Party, Cyprus. All Rights Reserved
Created by Sorvus Media