Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο θέμα των Πολιτογραφήσεων
WEB TV, Ανακοινώσεις |

Δήλωση του Βουλευτή Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος Χρύση Παντελίδη μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Άρχισε σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η συζήτηση της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το περιβόητο θέμα των πολιτογραφήσεων, των «χρυσών» διαβατηρίων.

Μια Έκθεση, η οποία αναμενόταν από όλους μας καθώς, εμείς τουλάχιστον, ως Δημοκρατικό Κόμμα, κρίναμε και κρίνουμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ο κατεξοχήν εντεταλμένος, αρμόδιος και εξειδικευμένος θεσμός για να διενεργήσει αυτό τον έλεγχο.

Απορρίπτω το σχόλιο του Υπουργού Εσωτερικών ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση του χρόνου δημοσίευσης της Έκθεσης με τις Προεδρικές Εκλογές και θέλω να θυμίσω στον Υπουργό Εσωτερικών ότι ο μόνος λόγος που κυκλοφορεί τώρα η Έκθεση και όχι νωρίτερα, είναι το γεγονός ότι για πολλούς μήνες η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, ειδικότερα, έκρυβε τους φακέλους των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Επομένως, αν το Υπουργείο Εσωτερικών έδινε εγκαίρως τους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, πολύ νωρίτερα θα είχαμε και τη σημερινή έκθεση.

Επί της ουσίας, σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τον Γενικό Ελεγκτή να επιχειρηματολογεί και να επεξηγεί τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα της Έκθεσής του. Ακούσαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να εξηγεί τη θέση του Υπουργείου του, το οποίο, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι τα δυο εμπλεκόμενα και υπεύθυνα Υπουργεία για αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση σε επόμενες εβδομάδες, ακριβώς γιατί θέλουμε να ακούσουμε και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επίσης εμπλέκεται, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το μόνο πρόσθετο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω αυτή την στιγμή είναι να εκφράσω την ανησυχία μου για το γεγονός ότι, από την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών, προκύπτει πως δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Εσωτερικών το πρόβλημα το οποίο υπήρξε με το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, γεγονός που μας καθιστά απαισιόδοξους για τη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να βελτιωθούν πρακτικές, όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα αλλά και σε άλλα ζητήματα, οι οποίες μας οδήγησαν στα φαινόμενα τα οποία ζήσαμε στο συγκεκριμένο θέμα.

Γραφείο Τύπου

25 Αυγούστου 2022

ροή ειδήσεων