Τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκου Λεωνίδου – Ολομέλεια της Βουλής 09 Ιουνίου 2022 «Περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών»
Ανακοινώσεις |

Τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκου Λεωνίδου Ολομέλεια της Βουλής 09 Ιουνίου 2022 «Περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών»

“Κυρία Πρόεδρε ,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι ,

Έχουν περάσει 48 ολόκληρα χρόνια από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας και το κυπριακό παραμένει άλυτο, συνεπεία της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Δυστυχώς, στο πέρασμα του χρόνου, τα προβλήματα και οι δυσκολίες που επέφερε η Τουρκική Εισβολή συνεχίζονται, με αποτέλεσμα πολλοί συμπατριώτες μας να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας, αφού δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας από την εκτελεστική εξουσία.

Συγκεκριμένα με την πρόταση μας, επιχειρούμε να δώσουμε την δυνατότητα σε εκτοπισμένους συμπατριώτες μας, κατόχους τουρκοκυπριακών περιουσιών να αξιοποιούν μέρος του ακινήτου που τους δόθηκε για σκοπούς αυτοστέγασης, να δημιουργούν μικρές μονάδες επαγγελματικής στέγης (π.χ φροντιστήρια για το παιδί τους και μικρές βιοτεχνίες), νοουμένου ότι θα εξασφαλίσουν προηγουμένως όλες τις απαραίτητες πολεοδομικές άδειες.

Σήμερα, ο κάτοχος τουρκοκυπριακού ακινήτου περιορίζεται μόνο στην στέγαση του, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο χώρος ενδεχομένως να προσφέρεται και για δημιουργία μικρής επαγγελματικής στέγης.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί πρόσφυγες κάτοχοι τουρκοκυπριακών ακινήτων, βρέθηκαν στην ανάγκη, για την επιβίωση τους, να προχωρήσουν στη δημιουργία μικρής επαγγελματικής μονάδας με αποτέλεσμα να παρατηρείται κενό στην ισχύουσα νομοθεσία. Αποτέλεσμα αυτού, σε πολλές περιπτώσεις, η διατήρηση της μονάδας, να γίνεται έρμαιο των αποφάσεων και της ανοχής των κρατικών λειτουργών.

Για αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, βοηθώντας τους ανθρώπους αυτούς, να λειτουργούν τις μονάδες που δημιούργησαν και να μην βρεθούν στο δρόμο. Βασική και θεμελιώδης προϋπόθεση, για την χορήγηση άδειας, να πληρούνται όλα τα κριτήρια και απαιτήσεις της Πολεοδομίας.

Ιδιαίτερα σήμερα λοιπόν, και ενόψει των πολλών προβλημάτων που συσσώρευσε η οικονομική κρίση , αλλά και οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθίσταται επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των προσφύγων συμπατριωτών μας. Για αυτό το λόγο ευελπιστούμε ότι η πρόταση μας θα τύχει στήριξης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Θέλω να τονίσω το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικράτησε στην Επιτροπή Προσφύγων κατά την συζήτηση της εν λόγω πρότασης, με ιδιαίτερη μνεία στον φίλο Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων Νίκο Κέττηρο για την άμεση και καθοριστική συμβολή του, αλλά και την βούληση όλων των συναδέλφων να προχωρήσει το συντομότερο, ώστε να συμβάλουμε στην απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί κάτοχοι τουρκοκυπριακών περιουσιών .

Σημειώνουμε την θετική συμβολή των αρμόδιών κυβερνητικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα του αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών Γιώργου Ματθαιόπουλου.

Να ευχαριστήσω επίσης τους λειτουργούς της Βουλής και τους Κοινοβουλευτικούς μας συνεργάτες Αντρέα Νικηταρά και Χρίστο Παπαδόπουλο για την σημαντική βοήθεια τους”.

Γραφείο Τύπου

9 Ιουνίου 2022

ροή ειδήσεων