Υδατικό πρόβλημα Πάφου, ώρα μηδέν
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗ

Αναγκαία όσο ποτέ η άμεση απόφαση εκτέλεσης των δύο βασικών έργων υποδομής για οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Επαρχία της Πάφου και το οποίο χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο οξύ.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας του κράτους για ολιστική αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Κύπρου, για την Επαρχία της Πάφου είχε αποφασιστεί  όπως μεταξύ άλλων κατασκευαστούν ακόμη δύο φράγματα ένα στον Διαρίζο ποταμό παρά την κοινότητα της Σουσκιούς και ένα στον ποταμό Έζουσας παρά την κοινότητα Επισκοπής.

Την ωφελιμότητα της κατασκευής των δύο φραγμάτων κατέδειξαν τεχνοοικονομικές  μελέτες βιωσιμότητας  από τις οποίες καταδεικνυόταν ότι το κόστος κατασκευής σε σχέση με την απόδοση των δύο έργων  δεν ήταν απαγορευτικό.

Το φράγμα παρά την κοινότητα Επισκοπής χωρητικότητας γύρω στα 4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού θα ηταν κόστους περίπου €4 εκ. ευρώ και το φράγμα παρά την κοινότητα Σουσκιούς χωρητικότητας περίπου 300.000 κυβικών μέτρων νερού θα ήταν κόστους €1 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το φράγμα παρά της Σουσκιούς θα λειτουργούσε ουσιαστικά σαν εμπλουτιστικό των υπόγειων υδροφορέων του φράγματος και όχι ως αποθηκευτικό.

Δυστυχώς παρόλο ότι έχουν παρέλθει σχεδόν 25 χρόνια από τις αρχικές μελέτες εκτέλεσης των δύο βασικότατων αυτών έργων υποδομής που θα  ενίσχυαν στο μέγιστο βαθμό τα υδατικά αποθέματα της Πόλης και της Επαρχίας  της Πάφου, εντούτοις η διαχρονική κυβερνητική απρονοησία και αναποφασιστικότητα δεν το επέτρεψαν με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια πολιτικές δραστικών περικοπών νερού, όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και για σκοπούς άρδευσης, είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές οικογένειες που ασχολούνται με την γεωργία να βρεθούν χωρίς εισόδημα και αρκετές από αυτές να αναζητούν άλλη επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Την όλη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Επαρχία μας, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο και η διάλυση της μοναδικής μονάδας αφαλάτωσης που υπήρχε στην Πάφο.

Αποτέλεσμα της ανικανότητας του κράτους να κρατήσει σε λειτουργία τη μοναδική αφαλάτωση Πάφου  είναι και το γεγονός ότι οι γεωργοί μας υποχρεώνονται σήμερα να χρυσοπληρώνουν  το λιγοστό  νερό που τους παραχωρείται για σκοπούς άρδευσης, μεγάλο  μέρος του οποίου προέρχεται απο την επεξεργασία λυμάτων.

Ταυτόχρονα, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού να χάνονται στη θάλασσα ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης βούλησης από πλευράς κυβερνώντων να προχωρήσουν στην εκτέλεση έργων υποδομής που θα συμβάλουν στην αύξηση των υδατικών αποθεμάτων της Επαρχίας Πάφου.

Επειδή επιτέλους τα παθήματα πρεπει να μας γίνονται μαθήματα και για να μην ξαναζήσουμε αυτό που περάσαμε σαν Επαρχία τα τελευταία χρόνια επιβάλλεται όπως άμεσα παρθεί η πολιτική απόφαση όπως παράλληλα με την δημιουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης προχωρήσουμε και στην κατασκευή των φραγμάτων Επισκοπής και Σουσκιούς για οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εφιάλτη  της έλλειψης νερού για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης ο οποίος θα γίνεται ακόμη πιο ορατός λόγω και της κλιματικής αλλαγής οι επιπτώσεις της οποίας είναι περισσότερο ορατοί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

 

Γραφείο Τύπου

10 Ιανουαρίου 2019          

ροή ειδήσεων