Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, στα οποία πρέπει ως πολιτεία να εγκύψουμε ώστε να καταπολεμηθούν οι μεγάλες ανισότητες, οι οποίες προκλήθηκαν συνεπεία της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών
Ανακοινώσεις |

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΟΥΣΙΟΥΤΤΑ

Έχουμε διεξέλθει της συζήτησης αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε σχέση με το 2019 η συνολική δαπάνη είναι μειωμένη κατά 14 εκατομμύρια ευρώ. Θα ήταν άδικο από την πλευρά μας, εάν μηδενίζαμε το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με την άοκνη προσπάθεια της Υπουργού Εργασίας, κας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, στα οποία πρέπει ως πολιτεία να εγκύψουμε ώστε να καταπολεμηθούν οι μεγάλες ανισότητες οι οποίες προκύπτουν συνεπεία της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρω ενδεικτικά ότι ο δείκτης ορίου φτώχειας για τα κυπριακά νοικοκυριά ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 15,4% και είναι εμφανές ότι τα κυπριακά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις.  Η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη φτωχοποίηση πληθυσμού καθώς πάνω από 200 χιλ. άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα η Κύπρος βρίσκεται σχεδόν τρείς ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο όριο φτώχειας σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, θα πρέπει η εκτελεστική εξουσία να βρει λύσεις σε σχέση με το σοβαρό ζήτημα των υψηλών ενοικίων και την οικονομική βοήθεια προς τους άστεγους. Ένα φαινόμενο το οποίο μας προσβάλλει όλους τόσο ως πολιτεία αλλά και ως άνθρωποι.

Σε σχέση με την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, έχει αναφερθεί ότι οι δικαιούχοι ανέρχονται στις 22.000 οικογένειες. Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε από τους λήπτες αυτού βοηθήματος, να διευκρινιστεί ποιοι μπορούν να εργαστούν και δεν το πράττουν.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την Δημογραφική Αλλοίωση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αυξημένη μεταναστευτική ροή . Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση στην παροχή υλική βοήθειας, με λύπη παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει  δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συνεισφορά.

Στα θετικά καταγράφουμε την σημαντική μείωση της ανεργίας αλλά συνεχίζουν να παραμένουν οι πολύ χαμηλοί μισθοί τόσο στους νέους επιστήμονες όσο και στους νεοπροσληφθεντες στον εργασιακό τομέα. Θεωρούμε σημαντικό γεγονός την συμφωνία σε σχέση με την Συλλογική Σύμβαση στην Οικοδομική και Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας σε σχέση με τις συντάξεις, ώστε τα άτομα τρίτης ηλικίας να μπορούν να ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης στον τόπο μας.

Παρ’ όλ’ αυτά και χωρίς να αποτελεί τη συνολική λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος, υποστηρίζουμε και εμμένουμε στο διπλασιασμό του συμπληρώματος του επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ως ένα άμεσο μέτρο σμίκρυνσης της ανισότητας. Η πρόσθετη δαπάνη υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2020.

Γραφείο Τύπου

2 Δεκεμβρίου 2019

ροή ειδήσεων